Müstakil Ev Yapmak İçin Gerekli İzinler Neler?

Kişilerin tam olarak ihtiyaçlarına ve beğenilerine göre oluşturmak istedikleri evler içerisinde müstakil ev yapmak için gerekli izinler neler? Hemen her inşaat ya da yapı türünde kişilerin bilmesi ve yerine getirmesi gerekenler vardır. Geçmişe bakıldığı zaman kişiler müstakil evlerden çok apartman dairelerine yönelmekteydi. Ancak bugünün şartlarında insanlar daha çok müstakil ev yaptırmak ve burada yaşamak istemektedir.

Ülkemizin bir deprem bölgesi olduğunu düşündüğümüzde yüksek binalar ya da dairelerden ziyade müstakil evler daha fazla koruyucu ve avantajlı olmaktadır. Çok katlı binaları tercih etmek hayatı tehlikeye atmak demek olduğundan kişilerin önlem alması ve kendilerini koruması adına müstakil evlere yönelmek en doğrusudur. Özellikle tek katlı müstakil evler her açıdan kişilere avantaj sunar. Hemen herkes için önemli olan bu konuda kişiler ilk olarak nereden başlaması gerektiğini bilmelidir.

Aşamalı şekilde ilerlemekte olan müstakil ev nasıl yapılır? Konusunda kişiler ilk önce bu yapıyı nerede inşa etmek isterse bunun için gerekli olan tüm izinleri ve onayları almalıdır. Bununla beraber işlemler başlamakta ve sorun yaşamamak adına her şeyin resmi olarak da yerine getirilmesi öne arz etmektedir. Bundan dolayı tüm aşamalar, izinler, onaylar ve bunun için gerekli olan belgeler gibi unsurlara dikkat edilerek kişilerin titizlik göstermesi gerekir.

Müstakil Ev İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Kişilerin ev yaptırmak istemesi ve bunun için eyleme geçmesi aşamasında ilk olarak tüm ilgili yerlerle görüşülüp buradan alınması gereken izinlere ve gerekli belgelere dikkat vermek gerekir. Bu sayede kişiler evin yapılma sürecinde ve aşamasında en ufak sorun yaşamadan inşaata başlayabilir ve evi en iyi şekilde tamamlayabilir. Bu nedenle kişiler kimlerle muhatap olmak zorunda olduklarını ve kimlerle iletişim kuracaklarını önceden bilirse evin yapılma aşaması daha sağlıklı şekilde işlemeye başlar.

Kişilerin ilk olarak müstakil ev için gerekli belgeler içerisinde ev ruhsatı başvuru dilekçesi oluşturması önemlidir. Kişilerin ev ruhsatını temin etmesi için başvuru dilekçesini vermesi önemlidir. Yapıya ilişkin bilgi formu da olması gereken belgeler arasında yer alır. Tapu da aynı şekilde tapu için gerekli olan tüm evraklar tapu dairesi tarafından kişilere iletilir. İmar durumu da aynı şekilde kişiler tarafından alınması ve bulundurulması gereken unsurlardandır. Bu da bulunulan ilçelerin belediyelerinden temin edilir.

Aplikasyon belgesi de kadastro müdürlüğü tarafından verilmekte olan bir belge olduğu için buradan alınır. Mimarlar odasından da sicil belgesi alınır. Betonarme statik proje, zemin etüdü raporu, yapı müteahhidi ile ilgili belgeler, şantiye sözleşmesi, elektrik tesisatı projesi, harita uygulama sorumlusu ve de evrakları gibi tüm bu izinlerin ve belgelerin eksiksiz, doğru şekilde bulundurulmasında fayda vardır. Bu belge ve bilgilere göre kişilere izin verilmekte olduğundan ancak bunlar tamamlandığında ev yapımına başlanmaktadır. Müstakil ev için resmi prosedür nedir? Konusunda ise tam olarak bu belgelerin olmasına önem verilir.

Müstakil Ev Yapmak İsteyenler Nelere Dikkat Etmeli?

Hemen her yapıda ve de kişilerin gündelik hayatta kullanması için yapılan unsurlarda elbette ki dikkat edilmesi ve hassasiyet gösterilmesi gereken durumlar bulunur. Bu nedenle kişiler bilinçli ve dikkatli şekilde hareket ederek ev yapımında ve bu süreçte sorun yaşamamak adına oldukça dikkatli olmalıdır. Hem evin istenilen şekilde olması hem de bu evin yapım aşamasında resmi olarak sıkıntı yaşanmaması adına kişilerin her detaya dikkat ederek ve gözden kaçırmayarak hareket etmesi avantaj oluşturur.

1.    İmar Durumu

Kişilerin ev yapmaya karar vermeden ve buna başlamadan önce ilk olarak imar durumuna baktırması gerekir. Bundan dolayı imar durumu hakkında bilgi almak ve evin uygunluğunu anlamak adına kişiler tüm gereken prosedürleri yerine getirmelidir. Arsanın konut imarına uygun olup olmadığını anlamak evin yapılması sağlamakta olan izinleri de belirler. Konut imarlı olan bir alana ev yapılmasında herhangi bir sakınca görülmemektedir.

Müstakil ev yapmak için gerekli izinler neler? Konusunda kişiler belirtildiği şekilde tüm onayları ve izinleri sağlamalıdır. Bu aşamada resmi kurumlar, kuruluşlar tam olarak eksiksiz şekilde dolaşılarak buralardan alınması gereken tüm belge ve izinlerim alınması önemlidir. Ev yapımının herhangi şekilde aksamaması ve kişilerin sorunlarla karşılaşmaması adına bu unsurlara dikkat etmekte fayda vardır.

2.    Ruhsat

Kişilerin evi yaptırmak istedikleri alan ya da arsa kullanım alanı ve amacı açısından son derece önemlidir. Özellikle evin yapılması istenen arsa tarım ve hayvancılık açısından önem arz etmekteyse bu yapının oluşturulması için ruhsat alınması gerekir. Doğanın ve de diğer canlıların zarar görmemesi adına yapıların oluşturulması için özel şartlar bulunduğundan kişiler buna dikkat ederek hareket etmelidir.

Kişilerin istedikleri alanlara ev yapmak için ruhsat şart mı? Konusunda belirli özel şartlar olmasından kaynaklı elbette ki ruhsatını almış olur. Kişilerden evin yaptırılması için özel şartlar arandığı düşünüldüğünde kesinlikle bu şartları ve de alınması gereken izinlerin göz ardı edilmemesi gerekir.

3.    Uzman Desteği

Kişilerin ev yapmak için belirlemekte oldukları alan için her anlamda faydası dokunacak olan uzmanlardan hizmet ve bilgi almak oldukça avantajlı olur. Bu konuda kötü bir durumla karşılaşılmamamsı ve tüm aşamaların, yönlendirmelerin iyi gitmesi için kişiler uzman desteğine başvurmalıdır. Arsa zeminin depreme dayanıklılığı, evin yapılması için gereken tüm detaylar, evin bu alana uygun olup olmadığı ve daha fazlası için uzmandan destek almak oldukça mantıklıdır.

Aynı zamanda kişilerin hukuka uygun ya da değil gibi olumsuz durumlarla karşılaşmaması için de kesinlikle uzman desteğinden yararlanmasında fayda vardır. Hem kişilerin vaktini olumlu anlamda yaptırmak istedikleri ev için kullanması hem de evin en doğru şekilde inşa edilmesi adına bu maddede oldukça önemlidir. Müstakil ev avantajları ve daha fazlası da uzmanlar tarafından kişilere aktarılmaktadır.

4.    İzin

Kişilerin istedikleri yapıyı inşa ettirmesi ve tam da uygun alana müstakil ev yaptırması için gerekli olan tüm onayların ve izinlerin alınması önemlidir. Kişiler tapuyu, ruhsatı, kurum ve kuruluşlardan çıkan onayları ve de evin yapılmasına dair herhangi bir sakınca olmadığını belirten tüm izinlerin temin edilmesi gerekir. Belediyelerden ve diğer kurumlardan alınan bu izinler sayesinde kişiler evlerini tüm resmi prosedürlere uygun şekilde yaptırmış olur.

Müstakil ev masraflı mı? Konusunda ise kişilerin kendilerine göre belirlemiş oldukları bütçe ve beğenilerine göre ev yaptırmaları son derece mümkündür. Bu nedenle insanlar ev yaptırırken bu unsurlara göre hareket ederse maddi ve manevi açıdan herhangi bir zarara uğramayarak istedikleri evi inşa edebilirler. Hem uygunluk hem de faydaları açısından müstakil evler son derece mantıklı yapılardır.

5.    Bitme Süresi

Evlerin yapımına başlanmasından itibaren kişilerin dikkat etmesi gereken bir diğer unsur olan evin bitiş süresidir. Yani belediyeden ruhsat alınmasından itibaren kişilerin evleri 2 yıl içerisinde bitirmesi gerekmektedir. İnşaatın ise 5 yıl içerisinde tamamlanması şarttır. Aksi halde kişilerin ruhsatı geçersiz sayılır. Müstakil ev yapmak için gerekli izinler neler? Konusunda belirtildiği şekilde belediyeler ve diğer kurumlardan onaylar ve izinler alınmalıdır.

Son Eklenen Yazılar

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

Kullanılması gereken tüm malzemeleri fabrika tarafından üretilmekte olan ev tiplerinden imarsı...

13.10.2023
Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Daha rahat kullanımı ve de kullanışlı olması ile müstakil ev tercih etmek için nedenler pek ço...

13.10.2023
Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsaların birbirinden farklı özellikleri bulunmaktadır. Arsa yatırımı yaparken beklentilerini...

13.10.2023
İletişim Formu

SİZİ ARAYALIM

Formu doldurun, size özel avantajlarla YENİ BİR HAYATA GEÇİN

+90
0850 305 33 69
0216 606 65 54