Müstakil Ev Yapmak İçin Gerekenler Nelerdir? İşte Tüm Aşamalar

Önceleri müstakil evlerden apartmanlara geçiş olsa da şimdilerde tekrardan müstakil ev yapma planlamaları öne çıkmaktadır. Özellikle deprem gibi durumlarda çok katlı binalarda oturmanın bölge durumuna göre riski bulunmaktadır. Bu anlamda tek katlı müstakil evler çoğu zaman daha çok tercih edilmektedir. Konut almak veya direkt olarak konut yaptırmak isteyenlerin de bu kapsamda bilmesi gereken durumlar mevcuttur.

Süreç yaklaşık beş aşamada ilerlemektedir. Buna göre ev için öncelikle bir arsa sahibi olmak gereklidir. Bu arsanın da imara açık bir alanda olması gerekmektedir. Ardından ev için statik ve mimari projeler hazırlanmalı ve bu şekilde plan aşaması başlatılmalıdır. Bu anlamda imar ve statik, mimari projeler için mühendislerle ve mimarlarla çalışılmalıdır. Belediyelerden alınan izinler ile süreç sağlıklı bir şekilde yönetilmelidir.

Planlama Aşaması

Planlama müstakil ev için gerekenlerin başında gelmektedir. Çünkü doğru şekilde planlanmayan bir ev hem yapı olarak sahiplerinin beklentilerini karşılamayabilir hem de dayanıklılık olarak çevre planlamaları dâhilinden uzak kalabilir. Bu da olası bir afette evin zarar görebileceği anlamına gelmektedir. Bu anlamda ilk aşama olarak planlama atlanmamalıdır.

Planlama yapılırken, imar alanının kullanım amacına göre dizayn edilmesi önemlidir. Bu anlamda ev için kullanılacak bahçe, otopark gibi yerlerin planları doğru şekilde yapılmalıdır. Bunun için de mutlaka profesyoneller ile çalışılmalıdır. Zaten inşaat planı için profesyonellerin imzası olmadan belediyelerden izin alınamamaktadır. Bu anlamda alanında uzman mimar ve mühendislik hizmetleri ile evin plan aşamasına önem verilmelidir. 

Bunun dışında henüz arsa alınmadı ise de imar için gerekli yerin seçilmesinde yine mimar ve mühendisler plan durumuna göre belirleme yapabilmektedirler.

Vaziyet Planı

Sağlam ve her anlamda kullanışlı bir şekilde arsaya ev yapma şartları arasında önemli olan adımlardan biri de vaziyet planı gibi gözüküyor. Bu plan anlam olarak bakıldığında ev için geçerli olan projenin tüm içeriklerinin gösterildiği ölçekli bir plan şeklindedir. Mimarlar tarafından tasarlanır ve özellik bakımından da konutun mevcut yeri, yön bilgisi, su ve elektrik hatları, yol durumları gibi içerikler barınmaktadır.

İçerisinde bulunan bilgilerde de yapının arsa üzerindeki konumunun ölçeği, cadde ve sokaklara mesafesi, adresi, kat sayısı, kuzey işareti, kotları, kesit görünüşü, varsa yeşil alan ve spor tesislerinin bilgileri yer almaktadır. Ölçeklendirilmesi ise kuş bakışı olarak genellikle 1/200 ya da 1/500 civarlarında olmaktadır.

Tüm bunların sağlandığı bu plan dâhilinde belediyeler inceleme gerçekleştirmektedir. Bu şekilde de projenin planlanma aşaması tamamlanmış olmaktadır.

İnşaat Ruhsat İçin Gerekli Evraklar

Müstakil olarak arsaya ev yapmak şartları kapsamında merak edilen sorulardan biri de evin ruhsatı nasıl alınır? Mimari olarak ve statik olarak tüm planlar yapılmış ve proje de hazırlanmış ise belediyenin imar birimlerine başvurulması gerekmektedir. İmar birimlerine yapılan başvuru ile inşaat ruhsatı alınmalı ve bunun alınabilmesi için de gerekli evraklar bulunmaktadır. Bu kapsamda inşaat ruhsat almak için gerekli evraklar;

- Ruhsat başvuru dilekçesi

- Arsa tapusu

- Arsa imar durumu belgesi

- Aplikasyon belgesi ( Kadastrodan alınmalıdır. )

- Yapıya ait mimari proje

- Sicil belgesi ( Mimarlar odasından alınmalıdır. )

- Zemin raporu

- Onaylı sıhhi tesisat projesi

- Onaylı elektrik tesisatı projesi

- Müteahhit söz konusu ise kişi ile ilgili bazı belgeler

Olarak tanımlanabilir. Bu belgelerin sağlanması ile imar ve ruhsat alınabilir. Ancak bu şekilde inşaat süreci başlatılabilir.

Tapu İçin Gerekli Evraklar

İnşaat ruhsatının alınabilmesi için gerekli evraklar arasında tapu da bulunmaktadır. Bu kapsamda alınan arsa için tapu belgesinin yeni alıcı için düzenlenmesi yani devir işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bunun için de gerekli belgeler şunlardır;

- Tapu aslı ve fotokopisi

- Kimlik kartı ve fotokopisi

- Son altı ay içerisinde çekilmiş vesikalık 

- Mülkün bulunduğu belediyeden alınacak rayiç bedel belgesi

- Taşınmaz vekâlet belgesi

- Zorunlu deprem sigortası belgesi

Bu belgeler sağlandığında müstakil ev için gerekenler kapsamında çoğu adım atılmış bu anlamda da inşaat süreci başlatılabilir olmaktadır.

İmar Durum Belgesi Ve Proje Ruhsatı

Bir arsa alındığında ve iş yeri veya konut yaptırılmaya karar verildiğinde ev yapmak için gerekli evraklar tamamlanmalı ve bu şekilde imar başlatılmalıdır. Bu anlamda öncelikli olarak bir plan yapılmalı ardından mimari proje işin uzmanları tarafından çizilmelidir. Çizilen bu projenin de arsanın bulunduğu yere ve mekâna göre imar durumuna uygunluğunun sağlanması gerekmektedir. Aksi takdirde yine imar başlatılamamaktadır. Bu belgenin sağlanması için de arsanın içerisinde bulunduğu il ve ilçe belediyelerine başvurulması gerekmektedir.

İmar durum belgesi belediyelerden sağlandığı takdirde söz konusu imar alanı için inşaat ruhsatı da verilmektedir. Bu kapsamda ruhsatın alınması için de yine imar durum belgesine ihtiyaç olduğu söylenebilir. Ruhsat bu şekilde tamamlandıktan sonra artık evin inşası için alınması gereken başka bir belge kalmamakta ve inşaat aşamasına geçilebilmektedir.

Arsaya Ev Yapmak

Sahip olunan veya alınması planlanan arsa üzerine ev yapmak yorucu ve karmaşık bir süreç gerektirmektedir. Bu kapsamda yukarıda belirtilen pek çok iznin sağlanması bunun dışında da öncelikle hem doğru alanın bulunması hem de gerçekten uzman mimar ve mühendislere ulaşılması gerekmektedir. Bunun yanında en kaliteli malzemeler kullanılmalıdır ki herhangi bir afet durumunda ev dayanıklı olabilsin.

Nivars Project bu anlamda tüm bu imar süreçlerini tamamlamış alanlarda anahtar teslim şekilde yapı kolaylığı sunuyor. Tüm belgelerini şeffaf bir şekilde sunan Nivars Project Türkiye ile Sakarya’ da müstakil villa projelerine katılabilir, bu anlamda ev yapmak için gerekli malzemelerin firma tarafından sağlanması ile kolay ama modern bir ev sahibi olabilirsiniz

Son Eklenen Yazılar

Hisse Pay Payda Ne Demek?

Hisse Pay Payda Ne Demek?

Hisse, bir mülk ya da taşınmaz üzerinde birden fazla kişinin ortak sahiplik durumunu ifade eden...

06.12.2024
Sakarya’da Satılık Müstakil Villa Alma Rehberi

Sakarya’da Satılık Müstakil Villa Alma Rehberi

Sakarya, doğal güzellikleri, ulaşım kolaylığı ve huzurlu yaşam alanlarıyla son yıllarda villa y...

08.11.2024
Prefabrik Ev Ruhsatı Nasıl Alınır?

Prefabrik Ev Ruhsatı Nasıl Alınır?

Prefabrik ev, modüler şekilde üretilen ve montaj işlemi yapılacak alana parça parça taşınarak h...

08.11.2024
İletişim Formu

SİZİ ARAYALIM

Formu doldurun, size özel avantajlarla YENİ BİR HAYATA GEÇİN

+90
0850 305 33 69
0216 606 65 54