Çelik Evin Prefabrik Evden Farkı Nedir?

Son zamanların en çok konuşulan konulardan biride çelik evin prefabrik evden farkları olurken en doğru seçimlerin yapılmasına yardımcı olmaktadır.

Çelik evin prefabrik evden farkı nedir? Günümüzde kullanımı son derece pratik olan ve her geçen gün yaygın bir şekilde tercih edilen prefabrik ev modellerine çok fazla talep görmektedir. Bu alanda prefabrik ve çelik ev olmak üzere iki tane farklı ayrı konut modeli vardır. Her iki evde fabrikalarda imal edilerek belirlenen alana taşınma işlemleri yapılmasından sonra montaj işlemleri yapılması ile hazır şekle getirilmektedir.

Yapı türleri birbirlerine çok fazla benzemesine rağmen bazı özellikleri açısından aralarında farklar bulunmaktadır. Bu iki evin farkları kişilerin ev türleri arasında kendi isteklerine daha da uygun bir seçim yapmasına kolaylık sağlamaktadır. Son dönemlerde özellikle deprem riski daha fazla ola bölgelerde kullanılma çokluğu artan iki ev tipi de son derece büyük avantajlar sunmaktadır. Fakat çeşitli etkenler ile kişilerin istekleri doğrultusunda bir yapı tipi diğerinden daha da mantıklı olmasını sağlıyor.

Prefabrik Ev Nedir?

Hazır panel duvarlardan çatı kısmına taşıyıcıları, pencere, kalıpları ile elektrik ve su tesisat malzemeleriyle tam olarak fabrikada üretilerek hazırlanan parçalı şekilde sevk edildiği kullanım ortamında montajı yapılan ev modellerinde prefabrik ev denilmektedir. Genel olarak prefabrik evler müstakil olmaktadır. Hem kış aylarında hem de yaz aylarından insanları çok daha rahat yaşamasına mümkün olan son derece rahat yapılardır. Bu tarz evler konteynır evler olarak da bilinmektedir. Yapım aşaması çok daha kısa sürede olan ve az maliyete sahip olması bu tip ev modellerine olan talebin artmasına neden olmaktadır.

Çelik Ev Nedir?

Duvar kısımlardan başlayarak çatı sisteminin tamamı ile çelik metal sistem kullanılarak üretilerek kapı ve pencereleri elektrik ile su tesisatları gibi bütün yapı malzemeleri fabrikada hazırlanmasıyla taşındığı yerde montajı yapılarak kurulumu sağlanan ev modellerine çelik ev denilmektedir. Genel olarak müstakil olan bu evler yaz ve kış aylarında konaklanması sağlanan bir yapı olmaktadır. Bu tarz evler çelik profillerden meydana gelen örgü sistemi ile inşa edilmektedir. Çelik evler maliyet konusunda çeliğin ucuz bir metal olması sayesinden betonarme yapılara göre daha uygun olmaktadır. Depreme çok daha dayanıklı olan bu tarz yapılara olan ilgi her geçen gün daha da fazla olmaktadır.

Prefabrik Ev ve Çelik Ev Arasında Olan Farklar

Günümüzde çok ciddi oranda talep sayısının arttığı çelik ev ve prefabrik ev kullanımı her geçen gün daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Son derece popüler olan bu tarz evlerin seçiminde çok fazla kararsız kalınmaktadır. Çelik ev ve prefabrik ev modellerinin yapı güvenliği, uzun ömürlü kullanım ve bunlar gibi çok dikkat edilen önemli avantajları bulunmaktadır. Pek çok kişinin seçim yapmak zorunda kaldığı prefabrik ev ve çelik ev arasındaki farklar şunlardır;

Prefabrik ve Çelik Ev Kullanım Amacı

Prefabrik ev ve çelik ev müstakil olan uzun ömürlü kullanıma sahip ev tercihlerinde ilk sırada yer almaktadır. Prefabrik ev modelleri fiyatları ve kurulum süresi çok daha hızlı olmasından dolayı genel olarak yazlık gibi dönemsel konut gereksinimleri için talep edilmektedir. Bununla beraber prefabrik evleri fiyatlar konusundan avantajları ile tercih edilmekte ve yılın tüm mevsimlerinden güven içinde kullanılmaktadır. Bu neden ile çok daha sayıda kişi tarafından kullanılmaktadır. Çelik ev modelleri ise daha çok villa tarzı konfor beklentisi daha fazla konut sahibi olmak isteyenler tarafından tercih edilmektedir. Kurulum ve ekonomik bakımından prefabrik evler çelik evlere nazaran daha uygun olmaktadır.

Prefabrik Ev ve Çelik Ev İçin Kullanılan Malzemeler

Çelik ev ve prefabrik ev için kullanılan malzemeler bakımından modelleri birbirinden ayıran en önemli fark konutu duvar bloklarıdır. Prefabrik evlerde taşıyıcı sisteminde şekil bakımından benzerlik sebebi ile H olarak adlandırılan çelik metal direkler kullanılmaktadır. 125 cm aralıklar ile bu taşıyıcı direklere bağlantılanan duvar bloklarda çift yönde beton levha ile kaplanmış arada EPS dolgu malzemesi yer alan paneller kullanılarak yapılır. Çelik evin prefabrik evden farkı nedir? Çelik ev taşıyıcı metaller ile beraber duvar blokları tam olarak çelik karkaslar kullanılmasıyla hazırlanmaktadır.

Çelik karkas duvar bloklarının içine saha montaj sırasında taş yünü malzemesi uygulanmaktadır. Uygulama sonrasında duvar dış bölümü sırası ile OSB nem bariyeri, M profil ile üzerine taş desen duvar kapaması iç bölüme ise alçı levha kapaması uygulanmaktadır. Duvar uygulaması haricinde prefabrik ev ile çelik ev arasında çok daha fazla fark yoktur. Çelik kapı, iç oda kapıları ile PVC çift camlı pencereler elektrik ve su tesisat malzemeleri, çatı makasları ve örtüsü gibi bütün uygulamalar iki modelde aynı olmaktadır.

Prefabrik Ev ve Çelik Ev Montaj Süresi

Genel olarak prefabrik ev montaj süresi çelik evlerin kurulum süresine göre daha hızlı olmaktadır. Çelik evin prefabrik evden farkı nedir? 100 metre kare prefabrik evin montajı 3 gün içinde tamamlanması mümkün olurken çelik ev modellerinde ise 7 ile 10 gün arasında değişmektedir. Bütün konut modelleri içinde kıyaslama yapıldığında çelik ev ile prefabrik ev montaj süresi çok daha kısa sürede yapılmaktadır.

Prefabrik Ev ve Çelik Ev Üretim Aşaması

Üretim aşamasında her iki modelde üretilen konutların üretim süreci gelişmiş yeni teknolojilerin kullanıldığı modern tesislerde yapılmaktadır. Prefabrik evde yer alan H taşıyıcı çelik sistemler, çatı çelik makasları ve çelik aşıklar ile çelik evde bunlara ek olarak duvar çelik karkasları modern makine hattında şekillenme yapılmaktadır. Yeni nesil üretim yapan prefabrik ve çelik evlerin çelik aksamları kaynak kullanılmadan yeni nesli teknoloji kullanılarak üretilmektedir Çelik ev modelleri duvar karkasları makine hattında şekillenme yapılırken prefabrik evde farklı olarak duvar blokları panel hattı üzerinde beton levhalar arasına EPS yalıtım malzemesi kullanımı ile hazırlanmaktadır. Bunların yanı sıra her iki ev modellinde de kullanılan temel yapı malzemeleri aynı olmaktadır.

Prefabrik Ev ve Çelik Ev Ömür Süresi

Ülkemizde çelik ev ile prefabrik ev modelleri kullanım bakımından yeni yaygınlaşan çok önemli oranda talep gören modellerdir. Bununla beraber üretici firmalar prefabrik evler adına 50 yıl, çelik ev modeli adına ise 70 yıl ömür belirtilmektedir. Ayrıca çelik ve prefabrik evler çatı, boya gibi standart bakımları yapılmasından dolayı nesilden nesle daha uzun yıllar kullanılması mümkün olan üretim kalitesine sahip olmaktadır.

Prefabrik Ev ve Çelik Ev Deprem Dayanıklılığı

Çelik ev ya da prefabrik ev modellerinde üretim kullanılacağı bölgenin deprem kuşağı koşulları dikkate alınarak üretimleri yapılmaktadır. Özel hesaplamalar ile evin yer aldığı alanda deprem dayanıklılığı planlaması yapılmaktadır. Bundan dolayı prefabrik ve çelik evlerin yer aldığı alanın deprem şartlarına uygun olarak üretilmesi ile güven veren konut modelleri içinde yer almaktadır. Çelik evin prefabrikten farkı nedir? Prefabrik ve çelik ev modellerinin benzer tarafları olduğu gibi farklı yönleri de vardır. Çelik ev modelleri prefabrik ev modellerine göre daha uzun ömürlü olmaktadır. 

Son Eklenen Yazılar

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

Kullanılması gereken tüm malzemeleri fabrika tarafından üretilmekte olan ev tiplerinden imarsı...

13.10.2023
Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Daha rahat kullanımı ve de kullanışlı olması ile müstakil ev tercih etmek için nedenler pek ço...

13.10.2023
Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsaların birbirinden farklı özellikleri bulunmaktadır. Arsa yatırımı yaparken beklentilerini...

13.10.2023
İletişim Formu

SİZİ ARAYALIM

Formu doldurun, size özel avantajlarla YENİ BİR HAYATA GEÇİN

+90
0850 305 33 69
0216 606 65 54