Yatırımlık Arsa Almak Mantıklı mı?

Yatırımlık arsa almak; ne derece bilinçli bir şekilde hareket ettiğinize göre bazen mantıklı bazen de mantıksız bir karar olabilir. Arsa almak, son yıllarda ev fiyatlarının gittikçe artması sonucu daha makul bir yatırım aracı haline gelmiştir. Bunun yanı sıra arsaya ilişkin risklerin konuta göre daha az olması, yeni bir yatırım alanı arayanları cezbetmektedir. Yatırım amacıyla arsa almak isteyenlerin her ne kadar riski az olsa da dikkat edilmesi gereken çok fazla detay vardır. 

Bu detaylardan bazıları hiç bilmediğiniz gayrimenkul terimleri ile alakalı olabilir. Bu nedenle arsa almak için sadece paranızın olması yeterli değildir. Aynı zamanda konunun teknik detaylarına da hâkim olmanız gerekir. 

Yatırım İçin Arsa mı Ev mi?

Yatırımlık arsa mı ev mi sorusunun cevabı, yatırımcılar tarafından oldukça merak edilir. Öncelikle her ikisinin de kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Ev, uzun vadede değeri düşebilecek bir yatırım aracı olarak düşünülebilir. Konutunuzda oturan kiracının verdiği hasarlar ya da deprem sonucu meydana gelen zararlar, değer kaybına yol açabilir.

Arsa yatırımı söz konusu olduğunda ise kamulaştırma ya da kamulaştırmasız el atma gibi risklerden söz edilebilir. Kamulaştırmasız el atma durumunda Devlet tarafından herhangi bir ödeme yapılmaması ya da değerinden az yapılması söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda uzayan dava süreçleri ile uğraşmanız gerekebilir. 

Parselasyon işlemi sonrası Düzenleme Ortaklık Payı(DOP) kesintisi uygulanabilir. Bu kesinti idari bir işlemdir. Park, yeşil alan ya da bahçe yapımı için ilgili bölgede bir arsaya ihtiyaç varsa parselasyon sonucu oluşan değer artışı kapsamında DOP kesintisi yapılabilir. Yatırım amacıyla arsa almak isteyenler bu durumu da göz önünde bulundurmalıdır. Yani sizin arsanızın belirlenen kısmı, sosyal alan yapımı vs. işlemler için kullanılabilir. Yapılan işlemde bir hukuka aykırılık olduğunu düşünmeniz halinde dava açabilirsiniz. 

Yatırımlık Arsa Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Yatırımlık arsa alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında arsanın imar durumu, sahipleri, üzerinde işlem kısıtı olması gibi detaylara dikkat edilmesi gerekir. Bu detayları şu şekilde özetlemek mümkündür:

  • Arsa üzerinde hemen tasarrufta bulunmak istiyorsanız imara açık olmasına dikkat etmelisiniz. 
  • Arsa üzerindeki tasarruflarınızın kısıtlanmaması için hisseli arsa alımından kaçınmalısınız.
  • Arsanın üzerinde ipotek ya da satış kısıtı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. 
  • Yatırım amaçlı arsa alıyorsanız bölgenin gelişme potansiyelini iyi araştırmalısınız. 

Arsa almadan önce icra müdürlükleri, belediyeler ve tapu müdürlüklerinden gerekli sorgulamaları yapabilirsiniz. Arsanın bulunduğu bölgenin gelişme potansiyelini ise arsa ve arazi uzmanlarına danışabilirsiniz. Fikir vermesi açısından aşağıdaki geçmiş ve güncel arsa fiyatlarını inceleyebilirsiniz. 

En Çok Prim Yapan Arsalar Nerede?

En çok prim yapan arsaların yerini merak edenler, bu durumu uzun vadede düşünmelidir. Arsa almayı düşündüğünüz bölgede hali hazırda değerler arttığı için zaten yüksek bir fiyattan gayrimenkulünüzü satın alırsınız. Fakat bu durumda sizden önce aynı bölgede arsa alan kişiler, daha fazla kâr elde eder. Bu nedenle zaten değeri artmış bölgelerden ziyade gelişime açık olan yerlere yönelmenizde fayda vardır. Aşağıdaki tabloda bazı şehirlerde yatırım için en uygun bölgeler verilmiştir.

İstanbul Ankara İzmir Bursa
Bağcılar Mustafa Bornova Yenişehir
Kayaşehir Kemal Mavişehir Karacabey
Altınşehir Mahallesi Balçova Görükle
Çekmeköy Çankaya Torbalı Nilüfer
Arnavutköy İlkbahar Menemen  
Poyrazköy Oran Güzelbahçe  
Sancaktepe Yaşamkent Urla  
Tayakadın Etimesgut    
Taksim Eryaman    
Durusu Batıkent    
Yeniköy Mamak    
Karaburun Pursaklar    
Beylikdüzü Bağlum    
Esenyurt Örencik    
Halkalı Kızılay    
Başakşehir      
Sultangazi      
Gaziosmanpaşa      
Çatalca      
Pendik      

Örneğin; hastane, üniversite gibi büyük bir kamu yatırımının yapıldığı bölge ya da doğal güzellikleriyle meşhur bir bölge iyi bir yatırım seçimi olabilir. Bunun yanı sıra eskimiş evlerin, gecekonduların bulunduğu ve kentsel dönüşüme tâbi olacağına kesin gözüyle bakılan bölgeler de son derece caziptir. Bütçenizin yüksek olması halinde sanayi bölgeleri de tercih edilebilir.

Örneğin, İstanbul’da; 3. Havalimanı, 3. Köprü gibi yerlerin yapılacağı bölgelerde bulunan arsaların değeri ciddi anlamda artmıştır. Bu bölgelerde fiyat artışı %300’e varan oranlardadır. Yatırım amacıyla arsa almak isteyenler bu tarz gelişmeleri takip ederek doğru kararı verebilir. 

Son Eklenen Yazılar

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

Kullanılması gereken tüm malzemeleri fabrika tarafından üretilmekte olan ev tiplerinden imarsı...

13.10.2023
Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Daha rahat kullanımı ve de kullanışlı olması ile müstakil ev tercih etmek için nedenler pek ço...

13.10.2023
Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsaların birbirinden farklı özellikleri bulunmaktadır. Arsa yatırımı yaparken beklentilerini...

13.10.2023
İletişim Formu

SİZİ ARAYALIM

Formu doldurun, size özel avantajlarla YENİ BİR HAYATA GEÇİN

+90
0850 305 33 69
0216 606 65 54