Arsa Yatırımında İmar Neden Önemlidir?

Arsa yatırımında imarın öneminden bahsetmek mümkündür. İmara açılmamış arsalarda hemen bir konut ya da inşaat çalışması yapmanızsa mümkün değildir. Özellikle hızlı bir şekilde gayrimenkulünüzü kullanmak istiyorsanız arsa yatırımında imar detayına dikkat etmelisiniz. İmara açık bir arsa üzerinde istediğiniz gibi tasarrufta bulunma şansınız vardır. Kamulaştırma, kamulaştırmasız el atma gibi durumlarla karşılaşmadığınız takdirde yatırımınızı istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. 

Arsa Yatırımının Avantajları

Arsa yatırımının avantajları oldukça fazladır. Fakat doğru yerden ve doğru zamanda alım yapmanız bu noktada oldukça önemlidir. Arsa almak, uzun vadede getirisi olan bir yatırımdır. Kısa vadede herhangi bir sonuç almak istiyorsanız başka yatırımlara yönelmelisiniz. Gelecek dönemde değerlenmesi beklenen ya da kamu yatırımlarının yöneleceği bir bölgeden arsa almak, her zaman için kârlı bir durum olarak değerlendirilebilir.

Arsaya yatırım yapmak yerine kullanıma yönelik olarak da bir arazi satın alabilirsiniz. Tarla ekip-biçmek ya da hobi bahçesi olarak kullanmak için uygun bir arazi satın alma şansınız da vardır. 

Arsa Yatırımda İmar Ne Demektir?

Arsa yatırımında imarı aldığınız arazinin sadece yapı inşası için kullanılabileceği anlamına gelir. Bu nedenle satın aldığınız arazi üzerinde tarım faaliyetlerinin yapılmaması gerekir. Aynı zamanda konut dışında bir yapı inşa etmek ya da farklı bir amaçla kullanmak için imara uygun olmayan arazileri tercih edebilirsiniz. 

Arsa İmar Durumu Nasıl Olmalı?

Arsa imar durumunun sizin geleceğe yönelik planlarınıza uygun olması gerekir. Bu noktada arazi üzerinde ne yapmak istediğiniz önemlidir. Eğer konut projeniz varsa imara açık arsaları almalısınız. Farklı bir çalışma yapmayı düşünüyorsanız arsa yatırımında imara uygun olmayan yerlerden tarla alabilirsiniz. 

İmarı Olmayan Arsa Alınır mı?

İmarı olmayan arsa alımı ile diğer arsaların alınması arasında herhangi bir farklılık yoktur. Rutin satış işlemleri aynı şekilde gerçekleşir. Ekip biçmek amacıyla bu tür arazileri alabilirsiniz. İmara açık olmayan bu araziler genellikle daha uygun fiyatlarla satışa sunulur. 

İmarlı Arsa Nedir?

İmarlı arsa imar izni bulunan yerlere verilen isimdir. Tapuda bu tür arsalar “Arsa” olarak tanımlanır. Eğer imar izni yoksa tapu kaydında “Tarla” olarak tanımlanır. Bunun yanı sıra kısmen imarlı arsalar da vardır. Örneğin, %40 imarlı bir arsa söz konusu ise bir arazinin sadece yüzde kırkı imara açılabilir. Yani 1000 m2’lik bir arazide %40 imar hakkı varsa sadece 400 metrekarelik bir alanda yapılaşma söz konusu olabilir. 

İmar İzni Nasıl Alınır?

İmar izni almak için ilgili belediyeye başvuru yapmanız gerekir. Bunun için belediyeye bir dilekçe yazmalısınız. Dilekçeye tapunun aslı, varsa vekâletname gibi belgeleri eklemeniz gerekir. Aynı zamanda harç da yatırmalısınız. Bu harç miktarı arsanın metrekaresine göre değişiklik gösterir. 

İmar izni aldıktan sonra size imar durum belgesi verilir. Bu belgede; yapılabilecek inşaatın büyüklüğü, yüksekliği, yapılanma şekli gibi farklı detaylar yer alır. 

İmarsız Arsaya Prefabrik Ev Yapılır mı?

İmarsız arsaya prefabrik ev yapmak bazı şartlara tabiidir. Bu şartları yerine getirdiğiniz takdirde bahçenizin a da tarlanızın bulunduğu yere prefabrik ev yapabilirsiniz. Prefabrik ev yapabilmeniz için tarlanızın yola bakan bir kısmı olması gerekir. Bunun yanı sıra altyapısı olan bir bölge olması da şarttır. Tarlada ev yaparken sadece %5’lik bir araziyi kullanabilirsiniz. Aynı zamanda belediye ile de görüşmeniz gerekir. Aksi takdirde farklı sorunlar ortaya çıkabilir. 

Tüm bu detaylara göre arsa yatırımında imarın gerekliliğine karar verebilirsiniz. Doğru karar vermek, hatalı yatırımlardan kaçınmak ve maddi kayıp yaşamamak açısından önemlidir.

Son Eklenen Yazılar

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

Kullanılması gereken tüm malzemeleri fabrika tarafından üretilmekte olan ev tiplerinden imarsı...

13.10.2023
Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Daha rahat kullanımı ve de kullanışlı olması ile müstakil ev tercih etmek için nedenler pek ço...

13.10.2023
Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsaların birbirinden farklı özellikleri bulunmaktadır. Arsa yatırımı yaparken beklentilerini...

13.10.2023
İletişim Formu

SİZİ ARAYALIM

Formu doldurun, size özel avantajlarla YENİ BİR HAYATA GEÇİN

+90
0850 305 33 69
0216 606 65 54