Projeli Arsa Ne Demek?

Projeli arsa, arsa üzerinde yapılması planlanan konut, iş yeri gibi projelerin belli olması anlamına gelir. Projeli arsaların hangi amaçla ve hangi iş için kullanılacağı bellidir. Bir projeli arsa aldığınızda mevcut projeyi devam ettirmeniz gerekir. Bu nedenle projeli arsalarda gereksiz maliyetlere katlanmamak ve yeniden bir projelendirme süreciyle vakit kaybetmemek için iyi düşünüp satın alma işlemini gerçekleştirmelisiniz. 

Bir projeye başlayabilmek için bazı onay işlemleri tamamlanmalı ve ruhsat alınmalıdır. Bu işlemler için belirli prosedürler izlenir. Arsayı satışa çıkaran kişinin tüm bu işlemleri halletmesi sayesinde arsayı yeni satın alacak kişinin işi kolaylaşır. 

Arsa Proje Onayı Nasıl Alınır?

Arsa proje onayı almak için ilk etapta Lisanslı Harita Kadastro Mühendislik Bürosuna gitmek gerekir. Bürodan alacağınız onaylı aplikasyon belgesi ile arsada bulunan köşe noktaları, koordinatları ve ölçüleri tespit edilir. Bu işlemlerin arsa sahibi tarafından yapılması zorunludur. Arsa sahibinin işlemleri yapmasının mümkün olmadığı durumlarda vekâletname ile bir başkası tarafından da işlemler tamamlanabilir.

Krokiyi alan arsa sahibi bu kez belediyeye imar durumu belgesi almak için başvuruda bulunur. İmar durum belgesinde şu bilgiler yer alır:

  • Yapılaşmaya ilişkin koşullar
  • Arsanın ne amaçla kullanılacağı
  • Bina yüksekliği
  • Taban alanı kat sayısı
  • Kat alanı kat sayısı
  • Emsal durumu
  • İşlemler başka birisi tarafından yapılacaksa vekâletname

İmar durum belgesi almak için gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından arsa sahibine yol kotu tutanağı verilir. Bu tutanakta; zemin, tesviye kotları belirtilir. Bunun yanı sıra parsel 0,00 kotunun yeri de tutanakta belirtilir. 

ARSA PROJELERİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Arsa projelerinde dikkat edilmesi gerekenler arasında ilk sırada arsa çevresinin durumu gelir. Bir arsa üzerine proje yapılacaksa çevrede yapılması planlanan projeler de önem arz eder. Örneğin; baraja yakın konumda bir araziniz olması durumunda emsal oranlarına ilişkin bazı sınırlamalar söz konusu olabilir. Buna benzer şekilde yol çalışmaları nedeniyle yapılması planlanan projeler sekteye uğrayabilir. 

Arsanın başka birisi tarafından işgali de projelerinizin aksamasına ve gereksiz yere zaman kaybetmenize yol açar. Bu nedenler projeli arsa için çalışmalara başlamadan önce çevre ve işgal durumunu gözden geçirmelisiniz. Aynı zamanda projeye engel başka bir durum olup olmadığı da araştırılmalıdır. 

Proje Aşamaları Nelerdir?

Proje aşamaları sırasında, kroki ve imar durum belgesi alınması işlemleri tamamlandıktan sonra mimari yapının oluşturulması için belirli adımlar izlenmelidir. Mimarlar, harita firmalarından ilk aşamada arsa rölevesi alır. Röleveye göre etüt projesi hazırlanır. Bu süreçte inşaat mühendisi ve mimarın bir arada çalışması gerekir. Bu aşamadan sonra maliyetler hesaplanmalıdır. 

Arsa üzerinde daha önceden inşa edilmiş bir yapı olması durumunda yıkım ruhsatı alınarak mevcut yapı yıkılmalıdır. Arsada yıkılacak bir yapı olması halinde zemin etüdü çalışmalarına başlamak mümkündür. Zemin etüdü sırasında arsadan alınan örnekler laboratuvara gönderilir.

Zemin etüdü aşamasından sonra mimari ve statik proje hazırlanır. Yapılması gereken diğer işlemler ise şunlardır:

  • Elektrik, makine projeleri ve harita dosyalarının hazırlanması
  • Yapı ruhsatı için gerekli başvuruların tamamlanması
  • Binanın yapımına başlanması

Ruhsat Projesi Nedir?

Ruhsat projesi kısaca tüm detayların yer aldığı proje olarak tanımlanabilir. Bu projede yapıların iç ve dış kısmının nasıl olacağından tutun da planlara ilişkin bütün detaylar yer alır. Ruhsat projesinin hazırlanması mimarların sorumluluğundadır. Bu proje hem ruhsat hem de oturma izni ve tapu başvurularında kullanılır. 

Yapılar için proje çizdirmediğiniz takdirde ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Projesiz yapılarda dayanıklılığa ilişkin hesaplamalar yapılmadığı için deprem durumunda yapılar zarar görebilir ya da tamamen çökebilir. İç mimaride oranlar, ölçüler rastgele hesaplandığı için kullanışlı bir tasarım elde etmek mümkün olmaz. Bu nedenle ruhsat projesi çizdirilmesi uzun ömürlü yapılara sahip olmak için son derece önemlidir. 

Mimari Proje Nasıl Çizilir?

Mimari proje çizilme sürecinde ilk adım şematik tasarım ve fizibilitedir. Sonrasında tasarım geliştirme, uygulama çizimleri ve resmi izinler gibi kısımlara sıra gelir. Aşama aşama tüm detaylar çizime eklendikten sonra ilgili kurumlara başvurulur. Su idaresi, itfaiye daire başkanlığı, mimarlar odası başvurulacak kurumlar arasındadır. Tüm kurumlardan gerekli onaylar alındıktan ve çizim tamamlandıktan sonra ise proje belediyeye teslim edilir. Projeli arsa için tüm bu adımlar tamamlandıktan sonra inşaat çalışmalarına başlanır.

Son Eklenen Yazılar

Hisse Pay Payda Ne Demek?

Hisse Pay Payda Ne Demek?

Hisse, bir mülk ya da taşınmaz üzerinde birden fazla kişinin ortak sahiplik durumunu ifade eden...

06.12.2024
Sakarya’da Satılık Müstakil Villa Alma Rehberi

Sakarya’da Satılık Müstakil Villa Alma Rehberi

Sakarya, doğal güzellikleri, ulaşım kolaylığı ve huzurlu yaşam alanlarıyla son yıllarda villa y...

08.11.2024
Prefabrik Ev Ruhsatı Nasıl Alınır?

Prefabrik Ev Ruhsatı Nasıl Alınır?

Prefabrik ev, modüler şekilde üretilen ve montaj işlemi yapılacak alana parça parça taşınarak h...

08.11.2024
İletişim Formu

SİZİ ARAYALIM

Formu doldurun, size özel avantajlarla YENİ BİR HAYATA GEÇİN

+90
0850 305 33 69
0216 606 65 54