Muhtelif Arsa Tapusu Nedir?

Muhtelif arsa tapusu; bağ, bahçe ya da tarla şeklinde olan yerleri ifade eder. Bu tür arsalar esasen tarla niteliği taşır. Aynı zamanda bu tarz muhtelif alanlara ilişkin herhangi bir imar planı da yoktur. İmar planlarında yeni bir düzenleme ortaya çıkarsa tapuda bununla ilgili değişiklikler gerçekleştirilir. 

Muhtelif arsa tapusuna sahip yerlerin sadece tarım maksadıyla kullanılması mümkündür. Muhtelif alanlar, parsellere ayrılmaz. Bu nedenle yapılaşmaya uygun değildir. Gayrimenkul satın almak isteyenlerin ilk etapta tapunun cinsine bakması gerekir.

Tarla, arsa, arazi gibi çok sayıda tapu çeşidi vardır. Alıcıların kafasını karıştıran ise hangi tür tapuların imar izni olduğudur. 

MUHTELİF ARSA ALINIR MI?

Muhtelif arsa almak mümkündür. Ancak muhtelif arsalar alınırken nasıl kullanılacağının bilinmesi gerekir. Bu tür alanları satın alacak kişiler, ev yapma şanslarının olmadığını bilmelidir. Bu nedenle yatırım amaçlı bir yer arıyorsanız imar izni olan arsalara yönelmelisiniz. 

Muhtelif arsalar anlamında en çok kafa karıştıran konulardan biri ifadede geçen arsa terimidir. Arsa, esasen imara açık alanlar için kullanılan bir terimdir. Ancak muhtelif arsalarda böyle bir durum yoktur. Muhtelif arsalarda yapılaşma söz konusu değildir. Sadece terimsel olarak arsa ifadesi kullanılır. 

Muhtelif Arsaya Ev Yapılır mı?

Muhtelif arsaya ev yapılması mümkün değildir. Her ne kadar bu tür arsaları satabilseniz de alıcının gayrimenkul üzerinde tasarruf yetkisi kısıtlı olacaktır. Bu durum muhtelif arsa tapusu olan yerlere talebin az olmasına ve satışın yapılmamasına neden olabilir. 

Muhtelif Arsa Tapusunda Hangi Bilgiler Yer Alır?

Muhtelif arsa tapusunda yer alan bilgiler; taşınmazın türü, ölçüleri ve sahibine ilişkin kimlik bilgileridir. Muhtelif tapularda tür; tarla, bahçe şeklinde olur. Bu tür tapularda arsa bilgisi yer almaz. 

DİĞER TAPU ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Diğer tapu çeşitlerinin neler olduğunu bildiğiniz takdirde arsa alım-satım işlemlerini daha sorunsuz şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle kullanım ya da yatırım amaçlı olarak arsa almak isteyenler, tapu çeşitleri konusunda detaylı bilgi sahibi olmalıdır.

Hisseli Tapu

Hisseli tapu adından anlaşılacağı üzere birden fazla kişiye ait olan arsalar için verilir. Tapuda arsanın bütün sahiplerine ilişkin kimlik bilgileri yazılıdır. Hisseli tapular, en az iki kişiye ait olan alanlar için çıkarılır. Hisse sayısı anlamında bir üst sınır yoktur. Çok sayıda kişi bir arsaya sahip olabilir. Detaylı bilgi almak için https://www.nivarsa.com/blog/detay/hisseli-arsa-nedir-hisseli-arsa-alirken-nelere-dikkat-edilmeli/ yazımızı okuyunuz.

Müstakil Tapu

Müstakil tapu, arsa sahibinin tek bir kişiden ibaret olduğu durumlarda çıkarılır. Bu nedenle alım satım işlemlerinde tapuda ismi bulunan kişinin onayı yeterlidir. Bunun yanı sıra müstakil parsel tapulardan da bahsetmek mümkündür. 

Sahip olduğunuz arsayı parsellere ayırdıktan sonra gerekli işlemleri yaparak tapu çıkarabilirsiniz. Bunun için ifraz ve haritalandırma işlemleri yapılır. Böylece her parselin kendine ait bir tapusu çıkarılır. 

Zilliyet Tapu

Zilliyet tapu, bir yeri kullanma hakkını ifade eder. Bir arsanın, evin sahibi olmasanız bile onu kullanma hakkınız olabilir. Bu durum zilliyet hakkı olarak ifade edilir. Zilliyet tapusuna sahip olan kişiler, arsayı kullanma hakkını elinde bulundurur. Aynı zamanda arsaya ilişkin yapılan masraflar da zilliyeti elinde bulunduran kişi tarafından karşılanır. 

Son yıllarda artan ev fiyatları kişilerin arsa yatırımına yönelmesine yol açmaktadır. Sizin de böyle bir düşünceniz varsa kapsamlı bir araştırma olmadan alım-satım yapmamalısınız. Özellikle kamulaştırma, kamulaştırmasız el atma gibi durumlar nedeniyle arsanızı dilediğiniz gibi kullanma şansınız olmayabilir. 

Satın alma işlemi öncesinde satışa engel durumlar da araştırılmalıdır. Muhtelif arsa tapusu yatırım amaçlı gayrimenkul almayı planlayanlar için uygun olmayabilir. Bu konuda bölge belediyesiyle de görüşebilirsiniz.

Son Eklenen Yazılar

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

Kullanılması gereken tüm malzemeleri fabrika tarafından üretilmekte olan ev tiplerinden imarsı...

13.10.2023
Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Daha rahat kullanımı ve de kullanışlı olması ile müstakil ev tercih etmek için nedenler pek ço...

13.10.2023
Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsaların birbirinden farklı özellikleri bulunmaktadır. Arsa yatırımı yaparken beklentilerini...

13.10.2023
İletişim Formu

SİZİ ARAYALIM

Formu doldurun, size özel avantajlarla YENİ BİR HAYATA GEÇİN

+90
0850 305 33 69
0216 606 65 54