Müfrez Arsa (Tarla) Nedir?

Müfrez arsa, parçalı arsalara verilen isimdir. Bu tür arsalar yapılan ifraz işleminin neticesinde ayrılmıştır. Tapuda müfrez tarla olarak görülen yerler, bütün halindeki parsellerin bölünmesiyle ortaya çıkar. Bu durum ifraz neticesinde meydana gelir.

İfrazın anlamı, tek kişiye ait olan arsaların bölünmesidir. Bölünme işlemi satış sonucu meydana gelmiş olabilir. İfraz işlemi, arsa maliklerinin talebi neticesinde gerçekleştirilebilir.  Talep edilen ifraz işleminin uygun olup olmadığına belediyelerin yetkili organları karar verir. 

İfraz Şartları Nelerdir?

İfraz şartlarına uymayan alanların bölünmesi mümkün değildir. Bunun için belirli şartların sağlanması gerekir. Bu şartlardan ilki parsellerin yola sınırının bulunmasıdır. Yola sınırı bulunmayan parseller için ifraz işlemi yapılması mümkün değildir. Aynı zamanda 5000 metrekareden küçük alanlar için bölme işlemi yapılmaz. Doğal afet tehlikesi bulunan ya da başka nedenlerle riskli olan alanlarda ifraz işlemi yapılması mümkün değildir.

Belediyeye ifraz başvurusu sonrasındaki 30 gün içerisinde sonuç elde edilmesi mümkündür. Ardından tapuya bildirim yapılır. Tapudaki işlemler ise 30 günde sonuçlandırılır. İfraz sonucu bölünen parsellerin genişliği; diğer yapılara, yola göre belirlenir. 

İfraz işlemi için bazı belgelerin ibraz edilmesi gerekir. Öncelikle gayrimenkul sahiplerinin kimlikleri ibraz edilmelidir. Bunun yanı sıra arsa üzerinde bina bulunması halinde deprem poliçesi de sunulmalıdır. Tapu kimin üzerindeyse onun fotoğrafı evraklar arasında yer almalıdır. Diğer evraklar ise kontrol raporu, değişiklik beyannamesi, belediye encümen kararıdır. 

Müfrez Arsa Alınır mı?

Müfrez arsa almak isteyenler için herhangi bir engel söz konusu değildir. Bu tür arsalar, tapuda tarla olarak geçer. İmar izni olmayan tarlalarda ev yapmanız belirli şartlara tabidir. Ev yapmak için tarla almak istiyorsanız, yapacağınız evin büyüklüğü arsanın yüzde beşinden fazla olmamalıdır. 

Genişlik noktasında da 250 metrekare sınırlaması vardır. Aynı zamanda 5000 metrekarenin altında olan yerlerde ev yapılması mümkün değildir. Bu durumda ev yapmanızın önünde bir sakınca kalmaz. Çünkü ifraz edilen her parselin genişliği de en az 5000 metrekare olmalıdır. 

Almak istediğiniz müfrez arsanın satışa engel bir durumu olmamalıdır.  Şerh veya rehinde olan arsaların satılması mümkün değildir. Yatırım amaçlı bir arsa almak istiyorsanız imarlı müfrez arsaları tercih etmelisiniz. 

Müfrez Arsa İmar Durumu

Müfrez arsa imar durumu, planlı ve plansız yapılara göre değişiklik gösterir. Planlı arsalarda ifraz edilen tüm parçalar arsa olarak tapuya işlenir. Ancak plansız araziler ifraz edildikten sonra tarla olarak tescillenir. Bu nedenle normal arsa alımlarında olduğu gibi satın almadan önce imar durumunu sorgulamalısınız. 

Müfrez Arsada Tevhit İşlemi Nedir?

Müfrez arsada tevhit işlemi parsellerin bir araya getirilmesi anlamına gelir. Bu işlem neticesinde iki ya da daha çok parsel birleştirilir. Bunun için arsa sahiplerinin talepte bulunması gerekir. Tevhit işlemi neticesinde arsalar tek bir parsel numarasında tescillenir. 

Tevhit işlemi için hisse sahiplerinin hepsi onay vermelidir. Ancak kamulaştırma işlemi söz konusuysa böyle bir onaya gerek yoktur. Arsalar arasındaki mesafe de tevhit işleminin yapılması noktasında belirleyicidir. Kot farkı 3 metrenin üzerindeyse birleştirme yapılması mümkün değildir. 

Müfrez Arsaya Ev Yapma İzni Nasıl Alınır?

Müfrez arsaya ev yapma izni almak için belediyeye müracaat etmeniz gerekir. Belediyeden arsanızın imara uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bunun yanı sıra izin için başvuru da yapabilirsiniz. Böylece hangi şartlar altında arsanızı kullanabileceğinizi öğrenirsiniz.

Müfrez arsa satın alma işlemleri sırasında birçok detaya dikkat etmeniz gerekir. Yanlış bir yatırım yapmamak ve para kaybetmemek için adımlarınızı sağlam atmanızda fayda vardır. 

Son Eklenen Yazılar

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

Kullanılması gereken tüm malzemeleri fabrika tarafından üretilmekte olan ev tiplerinden imarsı...

13.10.2023
Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Daha rahat kullanımı ve de kullanışlı olması ile müstakil ev tercih etmek için nedenler pek ço...

13.10.2023
Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsaların birbirinden farklı özellikleri bulunmaktadır. Arsa yatırımı yaparken beklentilerini...

13.10.2023
İletişim Formu

SİZİ ARAYALIM

Formu doldurun, size özel avantajlarla YENİ BİR HAYATA GEÇİN

+90
0850 305 33 69
0216 606 65 54