İfrazlı Arsa Ne Demektir?

İfrazlı arsa, normal bir arsanın parçalanması ve bölünmesi işlemidir. Tapuda tek parça olarak görünen bir arsa sonradan parçalanabilir. Bu işlem ifraz olarak adlandırılır. İfraz edilen her parça tapuda ayrı ayrı görünür. İfrazlı arsa tanımının yanı sıra bu aşamada tevhid işleminin de ne olduğunu bilmek gerekir. Tevhid işlemi, ifrazın tersi olarak tanımlanabilir. Bu işlemde bölünmüş arsalar, birleştirilerek tapuya kaydedilir.

İfraz işlemi, imarlı arsalar için yapılabileceği gibi tarlalar için de gerçekleştirilebilir. Ancak en değerli işlem imarlı ifrazlı arsalar için yapılandır. Bu işlemle beraber haritalandırma da gerçekleştirilir. 

İFRAZ İŞLEMİ YAPILMASININ ŞARTLARI NELERDİR?

İfraz işlemi yapılmasının şartlarına uygun olarak hareket edilmesi gerekir. Haritalandırma işlemi de gerekli koşulların oluşması durumunda yapılır. Bu koşullar şu şekilde sıralanabilir:

  • Normal arsa alım sürecinde olduğu gibi ifraz için de satışa engel bir durum olmaması gerekir. Tapuda görünen şerhler ve rehinler ifraza engel teşkil eder.
  • Sel, deprem gibi afet bölgelerinde ya da riskli alanlarda bulunan arsalar için ifraz yapılamaz.
  • Yola bakan bölgeler dışında kalan yerlerde ifraz yapılması mümkün değildir.

İfraz işlemi arsa sahipleri tarafından talep edilebilir. Aynı zamanda parselasyon maksadıyla da böyle bir işe girişilebilir. Planlı ve plansız arsalar için ifraz şartları değişiklik gösterir. 

Planlı Alanlarda İfraz Şartları Nelerdir?

Planlı alanlarda ifraz şartları noktasında çok fazla detaydan bahsetmek mümkündür. İfraz edilecek alanın büyüklüğü belirlenirken; konumun özellikleri, inşa edilmesi muhtemel yapıların ebatları ve bölgenin ihtiyaçları dikkate alınmalıdır.

4 kata kadar yapılaşmaya uygun olan alanlardaki ifrazlı arsalarda tüm ölçüler, 6 metre olarak düzenlenmiştir. Bitişik nizam, yan bahçe mesafesi, ayrık nizam mesafesi en az 6 metre olmalıdır. Derinlik ise en az 13 metre olmalıdır. Diğer ölçüler şu şekilde ifade edilebilir:

  • 9 kata kadar yapılaşmaya uygun yerlerde en az 9 metre
  • 10 ve daha yüksek katlı yapılaşmaya uygun yerlerde en az 12 metre
  • Tek katlı dükkânlara uygun sanayi alanlarında en az 5 metre
  • Sanayi bölgelerinde en az 30 metre bitişik, ayrık nizam ve blok başları genişliği olmalıdır. 

İfrazlı Arsa Alınır mı?

İfrazlı arsa almak isteyenlerin yatırım amacını göz önünde bulundurması gerekir. Yani aslında arsanın satın alınma sürecinin ifraz işleminden ziyade imar olanakları ile alakası vardır. İmarsız ifraza uğramış bir arsanın üzerine ev yapamazsınız. 

İmarlı bir taşınmaz tercih ettiğinizde istediğiniz yapıyı inşa edebilirsiniz. Aynı zamanda arsanın imarı olmasa da ileride imara açılacağı noktasında bir beklenti de olabilir. Bu nedenle imarsız da olsa ifrazlı bir arsa almayı tercih edebilirsiniz. Kesin olarak böyle bir düzenleme yapılacağından emin değilseniz imarlı bir arsa almanız daha mantıklı olacaktır. 

İfraz İçin Hangi Belgeler Gerekir?

İfraz için gereken belgeleri teslim ederek süreci yürütmeniz mümkündür. İlk etapta haritalandırma gerçekleştirilir. Ardından gerekli onaylar alındıktan sonra belgeler hazırlanır. Gerekli belgeler şu şekilde ifade edilebilir:

  • Tapu belgesi
  • Arsa sahiplerinin kimlik belgeleri
  • Vekâletle işlem yapılacaksa vekâlet sahiplerinin kimlik belgeleri
  • Tapu kimin üzerindeyse ona ait fotoğraf
  • İmar belgesi
  • Kontrol raporu
  • Değişiklik beyannamesi

İfraz İşleminin Aşamaları Nelerdir?

İfraz işleminin aşamalarını gerçekleştirmek için ilk önce tapuya başvuru yapılması gerekir. Gerekli harçlar ödendikten sonra belediyenin yetkili mercilerine başvurulmalıdır. Bir sonraki aşamada tapular ayrılmalıdır. 

Herhangi bir sakınca olmaması halinde ifraz onaylanır. Ardından tapu müdürlüğüne imar durumuna ilişkin bildirim yapılır. İfraz işlemleri mahkemeye açılacak davalar neticesinde durdurulabilir. İfrazlı arsa harcı, ifraz işlemi için ödenecek tutardır. Harç, arsa parseline ilişkin değer üzerinden hesaplanır. Harç oranı binde 9.9’dur.

Son Eklenen Yazılar

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

Kullanılması gereken tüm malzemeleri fabrika tarafından üretilmekte olan ev tiplerinden imarsı...

13.10.2023
Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Daha rahat kullanımı ve de kullanışlı olması ile müstakil ev tercih etmek için nedenler pek ço...

13.10.2023
Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsaların birbirinden farklı özellikleri bulunmaktadır. Arsa yatırımı yaparken beklentilerini...

13.10.2023
İletişim Formu

SİZİ ARAYALIM

Formu doldurun, size özel avantajlarla YENİ BİR HAYATA GEÇİN

+90
0850 305 33 69
0216 606 65 54