Hisseli Arsa Nedir? Hisseli Arsa Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Hisseli arsa alırken dikkat edilmesi gerekenler oldukça fazladır. Arsalar, son yılların en popüler yatırım araçlarından biridir. Ev fiyatlarının yüksek olması, özellikle daha uygun fiyatlı olan arsalara olan talebi artırmıştır. Hisseli arsa alırken dikkat edilmesi gerekenler bu noktada son derece önemli hale gelir. 

Hisseli arsa, tek bir kişinin değil de çok sayıda kişinin gayrimenkulün sahibi olması durumudur. Arsanın sahibi en az iki kişi olduğunda hisseli bir arsanın varlığından bahsetmek mümkündür. Bu nedenle satış için tüm hissedarların onayına ihtiyaç vardır. 

Hisseli arsalarda her ne kadar tüm malikler kendi hakkını satabilse de bu durumun alıcı için bazı dezavantajları olabilir. Aynı zamanda şufa hakkı gibi konulara da dikkat etmek gerekir. 

Hisseli Arsa Alınır mı?

Hisseli arsa alınmasının önünde herhangi bir engel yoktur. Hisseli arsalar üzerinde her hissedar ortak kullanım hakkına sahiptir. Ancak burada hissedarlar kendi aralarında bir anlaşma yapmış olabilir. Örneğin; arsanın dar alanı bir hissedarda geniş alanı diğerinde olacak şekilde sözleşme yapılmış olabilir. Bu gibi durumlarda arsayı satın alan kişinin eşit hak iddia etmesi söz konusu olabilir. 

HİSSELİ ARSA ALINIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Hisseli arsa alınırken dikkat edilmesi gerekenler vardır. Arsa sahipleri anlaşarak tamamen satış yapabilir. Ancak sorun genellikle hisse satışlarında ortaya çıkar. Hissesini satmak isteyen ortağa diğer hissedarlar karşı çıkabilir. Bu durum izale-i şüyu davalarını ortaya çıkarır. Bu davalarda hâkim arsanın bölümlere ayrılmasına ve satışın ona göre yapılmasına karar verebilir. Bir diğer ihtimal de satış tutarının hissedarlar arasında eşit dağıtılmasıdır.

İzale-i şüyu davaları zorlu bir süreç olduğu için her zaman tarafların aralarında anlaşmaları daha sağlıklıdır. Bu tür davalarda, bir değer azalması ve yüksek mahkeme masrafları söz konusudur. Hisseli arsa alınırken dikkat edilmesi gerekenler arasında en önemli noktalar bunlardır. 

Hisseli Arsanın Dezavantajları Nelerdir?

Hisseli arsanın dezavantajları arasında diğer hissedarlardan kaynaklı olumsuzlardan bahsedilebilir. Hisseli arsa satışlarında diğer hissedarlar için şufa hakkı öngörülmüştür. Bu hakkın anlamı, hissedarlardan birinin satış yapmak istemesi durumunda diğerlerinin rızasının almasıdır. 

Diğer hissedarlar şufa hakkını kullanmaktan vazgeçtiğini yazılı bir beyanla ibraz edebilir. Şufa hakkının ortadan kalkması için satışın diğer hissedarlardan birine yapılması gerekir. Farklı birine satış söz konusu olduğunda hissedarlar dava yoluna gidebilir. Hissedarlar, satın alma işlemi tamamlandıktan sonra iki yıl boyunca dava açma hakkına sahiptir.

Hisseli Arsada Kullanım Hakkı Kime Aittir?

Hisseli arsa kullanım hakkına taraflardan gerekli onayları aldıktan sonra ulaşırsınız. Ancak hisseli bir arsa üzerine inşa edilen evlerde, genellikle kat mülkiyeti alamama gibi durumlar söz konusu olabilir. Kat mülkiyeti olmayan evlerin satış aşamasında da ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle gerekli işlemlerin inşaata başlamadan önce tamamlanması önemlidir. 

Hisseli Arsaya Ev Yapmak Mümkün mü?

Hisseli arsaya ev yapmak imar izni olması halinde mümkündür. İmar izni olmayan yerlerde ev ve diğer yapıları inşa etme şansınız yoktur. Ancak arsa imarlı olsa bile hisseli olması nedeniyle bazı sıkıntılar ortaya çıkar. Diğer hissedarlar rıza göstermediği sürece kendi payınıza düşen kısımda bile ev yapmanız söz konusu olmaz. Bu aşamada dava açma hakkına sahipsiniz ancak taraflarla anlaşma yoluna gitmeniz daha kolay olur.

Hisseli arsa alınırken dikkat edilmesi gerekenler oldukça fazladır. Her ne kadar hisseli arsa alım-satımında bir engel olmasa da taraflar arasında sorunlar çıkması muhtemeldir. Bu nedenle tarafların anlaşamadığı durumlarda hisseli arsa almak çok sağlıklı bir seçim olmayabilir.

Son Eklenen Yazılar

Hisse Pay Payda Ne Demek?

Hisse Pay Payda Ne Demek?

Hisse, bir mülk ya da taşınmaz üzerinde birden fazla kişinin ortak sahiplik durumunu ifade eden...

06.12.2024
Sakarya’da Satılık Müstakil Villa Alma Rehberi

Sakarya’da Satılık Müstakil Villa Alma Rehberi

Sakarya, doğal güzellikleri, ulaşım kolaylığı ve huzurlu yaşam alanlarıyla son yıllarda villa y...

08.11.2024
Prefabrik Ev Ruhsatı Nasıl Alınır?

Prefabrik Ev Ruhsatı Nasıl Alınır?

Prefabrik ev, modüler şekilde üretilen ve montaj işlemi yapılacak alana parça parça taşınarak h...

08.11.2024
İletişim Formu

SİZİ ARAYALIM

Formu doldurun, size özel avantajlarla YENİ BİR HAYATA GEÇİN

+90
0850 305 33 69
0216 606 65 54