Arsa Yatırımı Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Arsa yatırımı yaparken dikkat edilmesi gerekenler arasında çok fazla detay vardır. İlk başta bütçenize uygun bir seçenek üzerinde yoğunlaşmalısınız. Bunun nedeni arsanın uzun vadeli bir yatırım olmasıdır. Kısa vadede bir kazanç beklentinizin olmaması bu açıdan önemlidir. Arsa yatırımı yaparken dikkat edilmesi gerekenlerden biri de tercih ettiğiniz arsanın gelişime açık bir bölgede bulunmasıdır. Gelecekte büyük yatırımların yapılacağı bölgeler ciddi anlamda değer kazanır. 

Arsa Yatırımı Neden Yapılır?

Arsa yatırımının nedeni, uzun vadede gerçekleşecek kazanç beklentisidir. Uzun vadede bazı arsalarda değer artışı meydana gelir. Hastane, üniversite, alışveriş merkezi gibi yatırımlar bölgedeki arsaların fiyatını artırır. Aynı zamanda bölgenin turistik anlamda değer kazanması gibi durumlarda da arsa fiyatlarında yükselme meydana gelir.

Arsa, risksiz bir yatırım olması yönüyle de avantajlıdır. Konutla kıyaslandığında arsalarda değer kaybı ihtimali daha düşüktür. Bu aşamada tek risk kamulaştırma olabilir. Böyle durumlar nedeniyle davalık olan ve bitmeyen mahkeme süreçleriyle uğraşan çok sayıda kişi vardır. Bu nedenle arsayı seçerken böyle ihtimalleri göz önünde bulundurmanızda fayda vardır. 

Arsa Yatırımının Püf Noktaları Nelerdir?

Arsa yatırımının püf noktalarını bilmek, yüksek kazanç elde etmek açısından önemlidir. İlk önce hangi bölgeye yatırım yapacağınızı bilmelisiniz. Rastgele bir arsa aldığınız takdirde bu yatırımın hiçbir faydasını görmeme ihtimaliniz de vardır. 

Bir diğer önemli nokta ise arsanın üzerinde bir satış kısıtlaması olup olmamasıdır. Aynı zamanda hisseli arsalar aldığınız takdirde kullanım sürecinde farklı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Hisse sahiplerinin sizin tasarruflarınızı uygun bulmaması halinde davalık olma ihtimaliniz vardır. 

Gelişime Açık Bir Bölge Seçmek

Gelişime açık bir bölge seçmek, arsa yatırımı yaparken dikkat edilmesi gerekenler arasındadır. Gelişime açık olmayan bölgeler yüksek kazanç beklentinizi karşılamayabilir. Bu nedenle insanların yüksek yatırım yapmak isteyeceği bölgelere yönelmelisiniz. Turizme açılacak bölgelerde arsanızı hem satabilir hem de otel, pansiyon ya da apart yapımı için kullanabilirsiniz. İstanbul’da yüksek yatırım beklentisi olduğu için fiyatı artan bölgeleri aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.

Bölge 2020 FİYAT(m2/TL) 2022 FİYAT(m2/TL)
Karaburun 1300-1600 1500-2000
Yeniköy 800-950 1200-1500
Tayakadın 500-600 600-900
Uskumruköy 2700-4000 3500-5000

İmar İzni Olan Bir Arsa Seçmek

İmar izni olan bir arsa seçmek, özellikle satış değerinin artması ve konut yapımında zorluk yaşamamak açısından önemlidir. Bazı bölgeler imara açık olmadığı için tapuda “Tarla” olarak geçer. Tarlalara konut yapmanız mümkün değildir. Bunun için ayrı izin almanız gerekir. Böyle süreçlerle vakit kaybetmemek ve bir an önce konut yapımına başlamak için imar izni olan bir arazi satın almalısınız. 

Arsanın Durumunu Sorgulamak

Arsanın durumunu sorgulamak, satın alma işleminden önce yapmanız gerekenler arasındadır. Bazı arsaların üzerinde ipotek ya da satış yasağı olabilir. Bu gibi durumlarda istediğiniz gibi arsanızı kullanmanız ya da satmanız mümkün olmaz. Arsa almadan önce belediyelerden, icra dairelerinden gerekli sorgulamaları yapabilirsiniz. 

Arsanın Bulunduğu Bölgeyi Doğru Tanımak

Arsanın bulunduğu bölgeyi doğru tanımak, özellikle yüksek kazanç potansiyeli elde etmek açısından önemlidir. Sadece yatırımlar değil bölgeye olan yoğun göç de arsa değerlerinin artmasına neden olur. Bu noktada büyükşehirlerin daha avantajlı olduğu söylenebilir. Aynı zamanda sanayi yatırımlarını da göz önüne almak gerekir. Sanayi tesislerinin kurulacağı bir bölgede arazi sahibi olmanın getirisi sizin için yüksek olur. 

Arsa Büyüklüğüne Doğru Karar Vermek

Arsa büyüklüğüne doğru karar vermek, yüksek kazanç için önemli unsurlardandır. Arsa büyüklüğü ne kadar fazla olursa kazanç oranı da o kadar artar. Bunun yanı sıra alternatifi az olan ve kendine has özellikleri bulunan bir arsa tercih etmek de size fayda sağlayabilir. Arsa yatırımı yaparken dikkat edilmesi gerekenleri daha da uzatmak, farklı bilgiler eklemek mümkündür. Fakat ilk aşamada bunları bilmeniz yeterlidir.

Son Eklenen Yazılar

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

Kullanılması gereken tüm malzemeleri fabrika tarafından üretilmekte olan ev tiplerinden imarsı...

13.10.2023
Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Daha rahat kullanımı ve de kullanışlı olması ile müstakil ev tercih etmek için nedenler pek ço...

13.10.2023
Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsaların birbirinden farklı özellikleri bulunmaktadır. Arsa yatırımı yaparken beklentilerini...

13.10.2023
İletişim Formu

SİZİ ARAYALIM

Formu doldurun, size özel avantajlarla YENİ BİR HAYATA GEÇİN

+90
0850 305 33 69
0216 606 65 54