Arsa Vergisi Nasıl Ödenir? Arsa Vergisi Sorgulama

Taşınmaz malların tamamı için ödenmesi gereken bir vergi vardır. Üzerine herhangi bir inşa edilmeyen ancak imar izni bulunan arsaların vergisi de bunlardan bir tanesidir. Bunun ödenebilmesi için öncelikle doğru şekilde hesaplama işleminin yapılması gerekiyor. Bunun ardından ödeme işlemi yapılmaktadır.

Ancak birçok kişi bunun nasıl yapıldığını, arsa vergisinin ne olduğunu ve nasıl ödenmesi gerektiğini bilmiyor. Emlak vergisi, arsa vergisi gibi hesaplamalar birbirinden farklıdır. Emlak vergisinde arsanın bulunduğu alan ile yapılacak olan inşaat alanının hesaplanmasının ardından doğru karar verilir. 

Arsa Vergisi Nedir?

Genel olarak tanımlamak gerekirse arsa vergisi, emlak vergilerinin bir başka türüdür. Her taşınmazın vergi hesaplama işlemi farklılık göstermektedir. Emlak vergisi ile arsa vergisinin değeri aynı değildir. Bunun gibi birçok etken nokta vardır. Arsa vergisi, emlak vergisi değerinin binde 6’sı olarak kabul edilmektedir. Bu oran iş yerlerinde binde 4, binalarda binde 2 olarak hesaplanmaktadır.

Arsa vergisini öğrenmek için öncelikle o alanın metrekare değerini öğrenmeniz gerekiyor. Bunun ardından arsa vergisi oranı ile çarparak ödemeniz gereken vergi miktarını ortaya çıkarabilirsiniz. 

Arsa Vergisi Nasıl Ödenir?

Arsa vergisi diğer emlak vergilerinde olduğu gibi yılda iki eşit taksitle ödenmektedir. İlk taksit mayının son günü, ikinci taksit kasım ayının son gönü yapılmak zorundadır. Mayıs ve Kasım aylarında hesaplanarak arsa vergisinin ödenmesi gerekmektedir. Bu ayların son günlerinde ödeme yapılmazsa vergiler cezaya düşmektedir. Bununla karşılaşmak istemiyorsanız yapmanız gereken o ay içerisinde belediyelere giderek veya günümüzde online sistemler üzerinden müracaat ederek verginizi ödemeniz olacaktır. 

Arsa Vergisi Sorgulama

Arsa vergisi sorgulama işleminizi Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan Tapu Bilgileri Sorgulama sayfası üzerinden yapabilirsiniz. Bu sorgulama işlemini yapmak için ilk yapmanız gereken e-Devlet sistemine giriş yapmanız olacaktır. Ardından aşağıda ki adımları takip etmeniz gerekiyor.

  • E-Devlet sistemine giriş yapılmalıdır.
  • Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından sunulan hizmetler bölümüne tıklamalısınız.
  • Burada “Tapu Bilgileri Sorgulama” sekmesine tıklamanız gerekiyor. 
  • Bu sistem içerisinde üzerinize kayıtlı olan gayrimenkul alanların sorgulaması tek tek yapılacaktır. 
  • Buranın ardından Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan “Vergi Borcu Sorgulama” kısmına tıklamanız gerekiyor.

Bu sorgulama ile arsanıza ait olan vergi borcunuzun ne kadar olduğunu öğrenmeniz daha kolay olacaktır. 

Arsa Vergisi Hesaplama 

Arsa vergisi normal bir şehirde konutlarda binde 1, işyerlerinde binde 2, arsalarda binde 3 olarak alınıyor. Büyükşehirlerde bu oranlar ikiye katlamaktadır. Bunun hesaplanması diğer hepsi ile aynıdır. Öncelikle arsanın arsa bedelini rayiç bedel üzerinden hesaplamanız gerekiyor. Her yıl bu alanlara belediyeler tarafından açıklanan yeniden değerlendirme oranı ile çarpım yapılması gerekiyor. 

Diyelim 500 bin TL değerinde bir arsanız var. Bu değerlemenin ardından arsa vergisini öğrenmek için eğer büyük şehir belediyesiyse 500.000 TL*%0,6= 3 bin TL olarak belirlenmiş olacaktır. Bu sizin o arsa için ödemeniz gereken vergi miktarı olacaktır. Eğer arsanız normal bir belediye sınırları içerisinde yer alıyorsa işlemi 500.000 TL*%0,3=1,500 TL olarak yapmanız gerekecektir. Sistem ödemenizi bu şekilde yapmanızı sizden talep etmektedir. 

Arsa Vergisi Ödeme Yapılabilecek Kurumlar

Arsa vergisi ödemek günümüzde çok kolaydır. Bunun için ilk akla gelen nokta belediyeler olacaktır. Arsanın yer aldığı belediye binasına giderek vezne üzerinden arsanın vergisini ödemeniz mümkündür. Bunun yanında online sistemler üzerinden de arsa vergisi ödemesi yapabilirsiniz. E-Devlet üzerinden sorgulama yapıldıktan sonra ilçe sınırlarında yer alan arsa, bina, konut ve araziler için direk olarak ödeme yapabilmeniz mümkün olacaktır. 

Arsa Vergisi Nasıl Belirleniyor? 

Arsa vergisi öncelikle o şehirde ki rayiç bedelinin belirlenmesi ile başlamaktadır. Bunun için o çevrede bulunan diğer üç arsanın metrekare değerlerine bakılmalıdır. Bunların ortalama metrekare değeri ile sizin arsanızın metrekare değerinin çarpımı ile arsanın rayiç bedelini belirlemiş olursunuz. 

Bu bedel alana, şehre, manzaraya, bulunduğu konuma, üzerine yapılabilecek binanın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Arsalardın vergi hesaplaması küçük şehirlerde binde 3 üzerinden yapılırken, Ankara, İstanbul gibi büyükşehirlerde bu bedel iki takı ile yapılıyor. O sebeple arsa vergisi binde 6 olarak yapılıyor. Rayiç bedeli belirledikten sonra bu değerler ile çarpımı yapılarak o arsanın vergisini öğrenmek mümkün olacaktır.

Son Eklenen Yazılar

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

Kullanılması gereken tüm malzemeleri fabrika tarafından üretilmekte olan ev tiplerinden imarsı...

13.10.2023
Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Daha rahat kullanımı ve de kullanışlı olması ile müstakil ev tercih etmek için nedenler pek ço...

13.10.2023
Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsaların birbirinden farklı özellikleri bulunmaktadır. Arsa yatırımı yaparken beklentilerini...

13.10.2023
İletişim Formu

SİZİ ARAYALIM

Formu doldurun, size özel avantajlarla YENİ BİR HAYATA GEÇİN

+90
0850 305 33 69
0216 606 65 54