Arsa ve Tarla Arasındaki Fark Nedir?

Arsa ve tarla arasındaki fark birinin imara açık olması diğerinin ise adında anlaşılacağı gibi tarla olarak kullanılabilir olmasıdır. Arsa satın almak isteyenlerin yaşadıkları en büyük sorunlardan biri bu ayrımı bilmemelerinden kaynaklanır. Arsa olarak aldıkları yerin aslında tarla olduğunu öğrenenler, ciddi bir maddi kayıpla ve dolandırıcılıkla karşı karşıya kalır. Kötü niyetli kişilerin bu tür hileli satışlar yapma ihtimaline karşı arsa ve tarla arasındaki farkı bilmeniz gerekir. 

Arsa Nedir?

Arsa, üzerine bir yapı inşa edilebilen ve belediyeye ait olan sınırlarda bulunan parsellenmiş alanlardır. Arsa, yatırım amaçlı olarak ya da yeni bir ev, iş yeri inşa etmek amacıyla tercih edilir. Arsa hali hazırda imara açık bölgeler için kullanılan bir terimdir. Yani imarsız arsa olarak kullanılan tabir aslında tarlayı ifade eder. 

Arsa imar durum belgesinde inşa edilecek yapıların hangi nitelikleri taşıması gerektiğine dair tüm bilgiler yer alır. İmar durum belgesinde izin verilen türde bir yapılaşmanın dışına çıktığınızda ise inşaat kaçak durumuna düşer. 

Tarla Nedir?

Tarla, sınırları önceden belli olan ve üzerinde sadece ekim-dikim gibi işlerin yapıldığı alandır. Tarla üzerine bir yapı inşa etmeniz mümkün değildir. Bunun için tarlanın belirli şartları sağlaması ve belediyeden gerekli izinlerin alınması gerekir. Tarlalar çok geniş bir araziye sahip olabilir. Bunun yanı sıra daha küçük ve bahçe şeklinde olan alanlardan da bahsedilebilir. 

Tarla kira sözleşmesi ile tarla sahipleri kullanım hakkını başkasına devredebilir. Bir tarlanın tek bir sahibi olabileceği gibi birden çok sahibi de olabilir. Hisseli tarla olarak adlandırılan bu durumda satış için tüm hissedarların onayı gerekir. 

ARSANIN İMAR DURUMU NASIL ÖĞRENİLİR?

Arsanın imar durumunu öğrenmek için arsa sahiplerinin belediyeye başvurması gerekir. Başvuru sadece arsa sahipleri tarafından yapılır. Bu nedenle satın almayı planladığınız bir arsa olması halinde arsa sahibinden imar durum belgesi almasını istemelisiniz. İlerleyen dönemde herhangi bir sorun yaşamamak için satın alma işleminden önce arsa durumunu öğrenmelisiniz. Bunun yanı sıra arsa üzerinde ipotek ve satın almaya engel bir işlem olup olmadığını da öğrenmenizde fayda vardır. 

Tapuda Tarla Olarak Görünen Yere Ev Yapılır mı?

Tapuda tarla olarak görünen yere ev yapmanın belirli şartları vardır. Öncelikle gerekli izinler alınmalıdır. Tarla, en az 5000 metrekare olmadığı takdirde ev yapabilmeniz mümkün değildir. Bunun yanı sıra tarlanın yola sınırı da bulunmalıdır. Tarla üzerine inşa edilecek yapıların genişliği toplam genişliğin %5’inden fazla olmamalıdır. Kat sayısı ise en fazla iki olabilir. İnşaata başlamadan önce alt yapı durumunu da sorgulamalısınız. 

Tarla ve Arsa Arasındaki Değer Farkı Nedir?

Tarla ve arsa arasındaki değer farkı ciddi biçimde fazladır. İmar izni bulunan bir arsada izin verilen ölçüde inşaat yapabilir ve yüksek gelir elde edebilirsiniz. Ancak tarlada sadece bir şeyler yetiştirme şansınız vardır. Tarlada yetiştirdiğiniz mahsullerin değerinin yüksek olması sonucu satıştan ciddi bir gelir elde etmeniz de mümkün olabilir. Ancak yatırımcılar için arsa satın almak daha mantıklıdır. 

Bir Tarla Nasıl Arsaya Dönüşür?

Bir tarlanın arsaya dönüşmesi için belediyeden izin alınır ancak belediye sınırlarında bulunmayan yerler için izin yetkisi valiliklere aittir. Her yıl belirli sayıda alan imara açılarak arsa statüsüne kavuşur. Gerekli izinleri aldığınız takdirde belirtilen kurallar çerçevesinde tarlanızı arsa olarak kullanabilirsiniz.

Arsa ve Tarlaya Yatırım Yapmak Mantıklı mı?

Arsa ve tarlaya yatırım yapmak mantıklı bir karardır. Son yıllarda artan enflasyonun ve döviz, altın gibi yatırım araçlarındaki oynaklığın etkisiyle ortaya çıkan belirsizlik, arsa-tarla yatırımını daha cazip hale getirmiştir. İnsanlar, paralarının değerini koruması ve yüksek kazanç elde etme umuduyla arsa ve tarla yatırımına yönelmektedir. Eğer ekip biçmek amacıyla tarla almayacaksanız imara açılmasına kesin gözüyle bakılan bölgelerden alım yapmalısınız. Arsa alırken de aynı şekilde gelişme potansiyeli yüksek bölgelere yönelmelisiniz.

Arsa ve tarla yatırımlarınızı yapmadan önce bir uzman görüşü almanızda fayda vardır. Hangi yatırımın sizin için daha çok kazanç sağlayacağı ve söz konusu bölgelerin ilerleyen süreçte ne kadar değerleneceğine dair uzmanlardan tavsiye alabilirsiniz. Arsa ve tarla arasındaki farkı öğrendikten sonra en doğru yatırım için Niv Arsa güvencesiyle danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Son Eklenen Yazılar

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

Kullanılması gereken tüm malzemeleri fabrika tarafından üretilmekte olan ev tiplerinden imarsı...

13.10.2023
Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Daha rahat kullanımı ve de kullanışlı olması ile müstakil ev tercih etmek için nedenler pek ço...

13.10.2023
Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsaların birbirinden farklı özellikleri bulunmaktadır. Arsa yatırımı yaparken beklentilerini...

13.10.2023
İletişim Formu

SİZİ ARAYALIM

Formu doldurun, size özel avantajlarla YENİ BİR HAYATA GEÇİN

+90
0850 305 33 69
0216 606 65 54