Arsa Tapulu Ne Demek?

Gayrimenkul her zaman en çok tercih edilen yatırım araçlarından biri. Birçok insan birikimlerini değerlendirmek için bu yolu kullanıyor. Yatırım aracı olarak ya da ihtiyaç sebebi ile almayı düşündüğümüz konutun; arsa mı yoksa oturuma hazır mı olması gerekir konusu tamamen bütçenize göre değişir. Şüphesiz, inşaatı tamamlanmış ve iskanı alınmış oturuma hazır bir konut satın almak ilk tercihimizdir.

Ancak bazı zamanlar, ev sahibi olmak isteyenler daha uygun fiyatlı olan yani inşaat aşamasındaki evleri almayı isteyebilirler. Bu durum ‘ arsa tapulu’ kavramını ortaya çıkarır. Arsa tapulu daire nasıl olur, ne demektir, hep birlikte inceleyelim.

Arsa Tapulu Ev Ne Demek?

İskanı alınmamış, kat irtifakı bulunmayan binalarda yer alan dairelerin halk arasındaki ismi ‘arsa tapulu ev’ dir. Siz arsa tapulu bir konutu satın aldığınız zaman aslında bir daire değil, binanın yapıldığı arsadan bir pay satın almış oluyorsunuz. Yani arsa tapulu, hisseli tapuyu ifade eden bir tanımdır.

Bu tarz daireler tapu kayıtlarında yer almaz. Tapu kayıtlarında, binadan daire satın alan herkes arsanın hissedarı olarak görülür. Bu durum bina için kat irtifakı ve iskan alınana kadar devam eder. İskan belgesi, binanın kurallara uygun olarak inşa edildiğini gösterir. 

Arsa Tapulu Daire Alınır mı?

Tapu kayıtlarında, kat mülkiyetli tapulu dairelerin büyüklüğünü, kapı numarasını ve dairenin kaçıncı katta olduğu gibi ayrıntılı bilgileri görebilirsiniz. Resmi olarak, dairenin kime ait olduğu bu kayıtlarda bellidir. Ev kredisi bu tarz daireler için geçerlidir. Evi kiralamak veya satmak gibi işlemler, evi satın aldıktan sonra sadece mülk sahibinin tasarrufundadır. 

Arsa tapulu dairelerde herhangi bir kayıt olmaz. Siz tamamlanmış bir dairede oturuyor olsanız dahi, tapu kayıtlarında dairenin sahibi değil, arsanın hissedarlarından biri olarak görülürsünüz. Bu nedenle alım satım işlemlerinde diğer hissedarlardan onay alınması gerekir. Bankaların çoğu arsa tapulu daireler için ev kredisi kullanım hakkı da vermiyor.

Arsa tapulu daire satın alırken veya satarken arsa tapu harcı ödenmelidir. Hem satıcı hem de alıcı tarafından ayrı ayrı satış bedelinin %2 oranı olarak ödenen arsa tapu harcı vergi dairesine yatırılıyor. Bu harcı hesaplamak da gayet kolay. Alıcı ve satıcının paylarının toplamı olan satış bedelinin %4’lük oranı alınarak hesaplamayı yapabilirsiniz. 

Arsa Tapulu Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Arsa tapulu ev alırken dikkat etmeniz gereken bazı durumlar vardır. Çünkü hisseli olan bu arsalar, hem satın almada hem de satmada ciddi sıkıntılar oluşturabilirler. Bu nedenle iyice araştırıp kararınızı vermelisiniz. Arsa tapulu bir ev satın aldığınızda, kat mülkiyetli tapuya geçemeyeceğiniz anlamına gelmez. Kat irtifakı ve iskan alımı gibi gerekli işlemler tamamlandıktan sonra arsa tapulu daireleri kat mülkiyetli tapuya dönüştürebilirsiniz.

Arsa tapulu bir ev satın almayı düşünüyorsanız, dikkat etmeniz gereken noktaları kısaca şöyle sıralayabiliriz:

  • Mutlaka inşaatı gerçekleştirecek müteahhit ve firmanın daha önce yaptıkları projeleri inceleyin. Geçmişte yapılan işleri referans alarak nasıl bir durumla karşı karşıya kalacağınızı tahmin edebilirsiniz. Üstelik firmanın güvenilirliği hakkında da fikir sahibi olmanız kolaylaşır.
  • İnşaat alanını kontrol edin. Konut yapımı için uygun mu değil mi diye bilgi sahibi olun. Tapu kayıtlarından ve imar planından inşaat alanını inceleyebilirsiniz.
  • İnşaat firması ile sözleşme imzalama aşamasına geldiyseniz, sözleşme şartlarını iyice okuyun. Tüm ayrıntıların sözleşmede yer aldığından emin olun, kendi isteklerinizi belirtmekten kaçınmayın.
  • Son madde olarak, sözleşme şartları her iki taraf için uygunsa, imza işlemini mutlaka noter huzurunda yapın.

Son Eklenen Yazılar

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

Kullanılması gereken tüm malzemeleri fabrika tarafından üretilmekte olan ev tiplerinden imarsı...

13.10.2023
Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Daha rahat kullanımı ve de kullanışlı olması ile müstakil ev tercih etmek için nedenler pek ço...

13.10.2023
Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsaların birbirinden farklı özellikleri bulunmaktadır. Arsa yatırımı yaparken beklentilerini...

13.10.2023
İletişim Formu

SİZİ ARAYALIM

Formu doldurun, size özel avantajlarla YENİ BİR HAYATA GEÇİN

+90
0850 305 33 69
0216 606 65 54