Arsa Tapu Harcı Hesaplama Yöntemi Nasıldır?

Öncelikle arsa tapu harcı ne demek, onu açıklayalım. Gayrimenkullerin alım satım işlemlerinde ödenmesi gereken bir masraf vardır. Bu masraf sadece bir kere ödenir ve buna tapu harcı denir. Tapu harcı gayrimenkulün tapuda beyan edilen satış bedeli üzerinden hesaplanır.

Tapu harcı döner sermaye hizmeti bedeli 2022 yılı için 233 TL olarak belirlenmiştir. İlave hizmet bedeli ise 32 TL olmak üzere toplamda 265 TL dir. 

Arsa Tapu Harcını Kim Öder?

Arsa tapu harcını ödeyecek olan kişi, satıcı ve alıcının aralarında anlaşması sonucu belirlenir. Ancak ortak bir karar alınamazsa yasalar gereğince ödeme her iki taraf arasında eşit bir şekilde pay edilir. Tapu harcı bedeli, iki taraf arasında satış bedelinin %2’si olmak üzere toplamda %4 olarak uygulanır. Ödemeyi yapacak olan kişi, vergi dairesine giderek ödeme işlemini tamamlayabilir.

Tapu Harcı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Tapu sahiplerinin en çok merak ettiği konulardan biri tapu masraflarının nasıl hesaplandığı bilgisidir. Tapu harcını hesaplamak için ilk olarak, alıcı veya satıcının beyan ettiği gayrimenkul alış satış fiyatları üzerinden işlem yapmak gerekir. Bu işlem şu şekilde olur; hem alıcı hem de satıcı, alış-satış işlemi için beyan edilen konut fiyatının %2’si kadar toplamda %4 olacak şekilde, her bir taraf %2 olacak şekilde harç öderler. Örneğin tapuda alış-satış değeri 200 bin TL olarak beyan edilen bir gayrimenkul için %4 oranı üzerinden toplamda 8 bin TL harç ödemesi yapar. Bu durumun değişmesi için satıcının alıcıdan tüm tapu harcını ödemesini talep etmesi ve alıcının bu durumu kabul etmesi gerekir. Sözleşme kapsamında sunulan bu tip bir anlaşma, aynı örneğe göre bu kez sadece alıcı, 8 bin TL tapu harcı karşılar.

Tapu Harcı Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

  • Tapu harcı sorgulaması yapmak istiyorsanız, işleminizi e- Devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. E-devlet internet adresinde bulunan Tapu ve Kadastro Harç ve Döner Sermaye Sorgulama/Döner Sermaye Ödeme sayfasında linke giriş yapıyorsunuz. Ekranda gördüğünüz ‘e-Tahsilat seri numarası’ başlıklı alana seri numarasını yazıp ‘sorgula’ butonuna tıklamanız yeterli.
  • Ekranınıza gelen yeni tablo üzerine T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi yazılıp ‘giriş’ butonu ile onay veriyorsunuz. Bu işlem ile ekranda tapu harcına ilişkin bilgiler, ödeme durumu, tutar bilgi görülür.
  • Tapu harcı ödemesi sorgulama işleminde gerekli olan e-Devlet şifresini size en yakın PTT şubesi gişesinden, nüfus cüzdanınız ile alabilirsiniz. E-tahsilat seri numarası ise tapu müdürlüğünden verilir. Bu numara 12 veya 13 haneli bir numaradır.

Tapu Harcı Ödeme Adımları Nelerdir?

Tapu harcınızı öğrendiniz, peki tapu harçları nasıl ödenir, hangi adımları izlemek gerekir, internet yolu ile yapılır mı, birlikte öğrenelim.

Tapu harcı sorgulama işleminin ardından açılan yeni sayfada tapu harcına ilişkin bilgileri net bir şekilde görebilirsiniz. Bu bilgiler ışığında:

  • Tapu harcına ilişkin bilgilerin görüldüğü sayfanın altında yer alan ‘şimdi öde’ sekmesine tıklamalısınız. Önünüze çıkan yeni ekranda güvenlik şifreli online ödeme için ilgili alana kredi veya banka kartı numarası, 3 haneli güvenlik kodu (CVC2) ve son kullanma tarihi yazarak ‘ödeme yap’ sekmesine tıklaman gerekli.
  • Son ekranda yer alan boşluğa, banka tarafından cep telefonuna SMS gönderilir. Bu SMS deki kodu girip, ödemeyi tamamla butonuna tıklıyorsunuz. Bu şekilde tapu harcının ödeme işlemini şubeye gitmeden internet üzerinden yapabiliyorsunuz.

Son Eklenen Yazılar

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

Kullanılması gereken tüm malzemeleri fabrika tarafından üretilmekte olan ev tiplerinden imarsı...

13.10.2023
Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Daha rahat kullanımı ve de kullanışlı olması ile müstakil ev tercih etmek için nedenler pek ço...

13.10.2023
Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsaların birbirinden farklı özellikleri bulunmaktadır. Arsa yatırımı yaparken beklentilerini...

13.10.2023
İletişim Formu

SİZİ ARAYALIM

Formu doldurun, size özel avantajlarla YENİ BİR HAYATA GEÇİN

+90
0850 305 33 69
0216 606 65 54