Arsa Sorgulama Nasıl Yapılır? Arsa Parsel Sorgulama

Ülkemizde insanlar yatırım yapmak istediğinde ve bunu bir taşınmaz olarak düşündüklerinde ilk akla gelen yatırım araçlarının başında arsa seçeneği geliyor. Tabi bunun en büyük sebebi uzun vadede çok fazla değerlenmesi ve birçok açından alıcıya avantajlı bir şekilde katkı sağlaması gerekiyor. Birçok insan da bunun bilincinde olduğu için yatırımlarını bu yönde yapmayı tercih ediyor.

Ancak bazı dolandırıcı kişiler bunun farkında olarak arsa olarak kabul edilmeyen alanları arsa olarak satmaya çalışıyorlar. Arsa olarak kabul edilen toprak parçasının ne anlam ifade ettiğini öncelikle bilmek gerekiyor. Bu alanlar üzerine inşaat yapılabilen noktalar olarak kabul ediliyor. Yani belediyeler tarafından ruhsat verilen, üzerinde inşaat yapılan ve yüksek gelir getiren alanlardır.

Tabi bunun için öncelikle satışta olan alanında arsa olup olmadığına bakmak gerekiyor. Bunun içinde arsa sorgulama işlemi yapmanız gerekiyor. İlk olarak sorgulama yapmadan arsanın ne olduğunu bilmeniz gerekiyor.

Arsa Nedir?

Arsa aslında bir toprak parçasına verilen isimdir. Ancak bu ismi almasının başka bir sebebi vardır. Bu sebepte üzerine inşaat yapılabiliyor olmasıdır. İmarlı bir şekilde yapıların üzerine yapılmasına izin verilen alanlara “arsa” adı veriliyor. İmarsız olan alanlarsa arsa olarak kabul edilmiyor ve tarla olarak kullanılıyor. Tarla alanlarına ülkemizde herhangi bir yapı inşa edilmesine izin verilmiyor. Bu detayı öğrendikten sonra arsa sorgulaman nedir ve nasıl yapılır ona bakalım.

Arsa Sorgulaması Nedir?

Arsa sorgulama nedir en merak edilen soruların başında geliyor. Bunu kısaca tanımlamak gerekirse taşınmaz bir toprak parçasının gayrimenkul olarak kullanılması anlamını ifade etmeye izin verilen yöntemdir. Bu konuda merak edilen herhangi bir alan hakkında bilgi almak için bu sistem kullanılmaktadır.

Bu konuda insanların talepleri doğrultusunda sadece parsel ve ada bilgilerine sahip olmanız yeterli oluyor. O arazi hakkında bu bilgiler ile rahatça detaylı olarak bilgi sahibi olabilmeniz mümkün oluyor.

Öncelikle bu sorguyu yapabilmek için parsel ve ada olarak tabir edilen kelimelerin ne anlam ifade ettiği hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor.

Parsel, kısaca günümüzde geçerli olan imar kanununa göre üzerine tek bir yapı inşa edilebilen alana verilen isimdir. Bir ev yapmak istiyorsanız bunun için buna uygun bir parsele sahip olmanız gerektiği aktarılıyor.

Ada, kısaca bunu da açıklama gerekirse kamuya ait olarak kabul edilen alanlar, deniz, göl, orman, yol ve cadde gibi doğal sınırlarla sarılı olabilen parseller topluluğu olarak kabul edilen noktalardır.

Bu alanların bilgilerine tapu ve kadastro idareleri tarafından ulaşmak mümkündür. Bu konuda günümüzde açık bir şekilde işlemler arsa sorgulama sayfası üzerinden yapılıyor. Geniş bir harita üzerinden buna bakmak ve alan hakkında genel olarak bilgi sahibi olmak mümkün oluyorsunuz. Bunun için gerekli olan sayfayı açmak ve istediğiniz alanı işaretlemek yeterli oluyor.

Arsa Sorgulama Nasıl Yapılır?

Arsa sorgulama işlemine birkaç farklı noktadan ulaşmak mümkündür. Sorgulamayı yapmak her ne kadar kolaysa bu yapılan ve hizmete sunulan sayfa sayesinde mümkün olacaktır. Arsa sorgulama için bu sayfaya (https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/) giriş yapmanız ilk olarak gerekiyor. Sorgulama işlemini İdari, Taşınmaz No, Analiz, Coğrafi ve Adres olarak yapmanıza izin veriliyor. En çok yapılan sorgulama tipiyse idari olandır. İlk olarak ilinizi tercih ediyorsunuz, ardından ilçe ve son olarak da mahalle seçimi yapılıyor.

Bunun ardından haritanın sol üst kısmında bulunan artı (+) ve eksi (-) işaretlerine dokunarak sayfada bulmak istediğiniz noktaya ulaşabilirsiniz. Konum göster işaretine tıklayarak bulunduğunuz noktaya göre konum aramanız da mümkün olabilir. Bunun hemen yanında yer alan “i” parsel ve ada numaralarına ulaşabilmek mümkün olacaktır.

Bunu yaptıktan sonra “sorgula” sekmesine tıkladığınızda size seçili alana tekrar dokunmanız gerektiği bilgisi verilecektir. Ardından mahalle numarası, ada, parsel numarasının yanında tapu alanı gibi bilgiler size aktarılacaktır. Pafta bilgisi de açıklama kısmında en altta yer alacaktır.

Bunu yaparak o alanında tapu olarak kaç metrekare olduğunu, içerisinde ne olduğunu, hangi mevkide yer aldığı gibi birçok bilgiye ulaşmak mümkün oluyor. Tabi sorgulama amacınıza göre diğer seçeneklere de yönelmek mümkün olacaktır.

Sorgulama işlemlerini telefonunuza indireceğiniz mobil uygulama üzerinden veya e-devlet sistemine girerek oradan da yapmanız mümkün olacaktır.

Arsa Sorgulama Neden Gereklidir?

Arsa sorgulamanın tam olarak nasıl yapıldığını öğrenmek için bu işlemler yapılır. Ancak en önemli sebebi bu gayrimenkul alanının resmi olarak ne olarak tanımlandığını anlamak için kullanılan bir yöntemdir.

Buradan size alanın tarla mı olduğunu ya da arsa mı olduğunu anlamanız sağlanır. Yukarıda aktardığımız gibi tarla olan alanlara imarlı inşa yapılmaya izin verilmezken, imarlı olarak kabul edilen alanlara inşa yapılabilir ve bunlar arsa olarak değerlendirilir.

Bu anlamda tarla ve arsa olarak kabul edilen araziler arasında çok ciddi farklar bulunuyor. Bu sorgulama işlemi sayesinde alanın ne olduğunu, nerede olduğunu, niteliğinin ne olduğunu öğrenmeniz çok mümkün olacaktır. 

Son Eklenen Yazılar

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

Kullanılması gereken tüm malzemeleri fabrika tarafından üretilmekte olan ev tiplerinden imarsı...

13.10.2023
Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Daha rahat kullanımı ve de kullanışlı olması ile müstakil ev tercih etmek için nedenler pek ço...

13.10.2023
Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsaların birbirinden farklı özellikleri bulunmaktadır. Arsa yatırımı yaparken beklentilerini...

13.10.2023
İletişim Formu

SİZİ ARAYALIM

Formu doldurun, size özel avantajlarla YENİ BİR HAYATA GEÇİN

+90
0850 305 33 69
0216 606 65 54