Arsa Rayiç Bedel Nedir? Arsa Rayiç Bedeli Sorgulama

Taşınmaz malların değerlerinin belirlenmesi çok önemlidir. Çünkü birçok insan ev, iş yeri veya arsa almak istedikleri zaman bankalara başvurmaktadır. Verilecek olan kredi bu rayiç bedellerin büyük bir etkisi vardır. Ayrıca bununla birlikte vergi ödemeleri içinde bu rayiç bedeller esas alınmaktadır. Bindelik dilimlerle hesaplama vergiler için yapılırken belirlenen rayiç bedelinin değeri çok önem taşımaktadır.

Rayiç bedel hesaplama belirli bir mantık üzerinden yapılmaktadır. Tüm gayrimenkuller için bu plan yapılacaktır. Bu hesaplama sayesinde arsanın hem değeri hem de vergisi daha net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. 

Rayiç Bedel Nedir?

Rayiç bedel bir malın alımı ve satımı sırasında ki sürümü sırasında ki güncel değerini ifade etmektedir. Bu arsa, konut, araç veya arazi olabilir. Bu açıdan büyük önem taşımaktadır. Taşınmaz mallar için rayiç bedeller belediyeler tarafından yapılarak ilgili kurumlara veya kişilere bildirilmektedir. Bu açıdan kritik öneme sahiptir. 

Arsa Rayiç Bedel Nedir?

Arsa rayiç bedeli hesaplama işlemi diğer taşınmaz mallarda olduğu gibi belirli bir sistem ile yapılmaktadır. Bu sistem sayesinde arsanın gerçek değerine yakın bir değer ortaya çıkarılır. Piyasada ki değerinde genelde altta yer almaktadır. Günümüzde bu daha yüksek bir farktır. 

Arsaların rayiç bedelini hesaplamak için o arsanın etrafında bulunan diğer arsaların değerlerinin metrekare cinsinden ortalamasına bakılmakta ve o arsanın metrekaresine göre arsanın rayiç bedeli hesaplanmaktadır. Bu açından basit bir işlem gibi dursa da manzara, bulunduğu şehir, konum gibi birçok etkende bu hesaplamayı etkilemektedir. 

Sadece metrekare olarak değil diğer birçok etkende buna sebep olmaktadır. Ayrıca her yıl rayiç bedele enflasyonun etkisiyle ve arz, talep dengesine göre artış yapılmaktadır. Bir arsanın bir yıl içerisinde ki değeri aydan aya sürekli artış gösterebilir. Tabi arsa değerli bir noktadaysa bu değerin daha yüksek olduğunu da etkilemek gerekiyor. 

Arsa Rayiç Bedeli Sorgulama

Arsa rayiç bedeli sorgulama işlemi günümüzde çok basit bir şekilde yapılmaktadır. Eskiden sadece bağlı bulunan belediyelere gidilerek rayiç bedel bilgisi alınabiliyordu. Ancak günümüzde e-devlet sistemi üzerinden başvuru yaparak ve bulunduğu belediyede bu yönde bir hizmet varsa oradan talep edilerek rayiç bedeli sorgulama işlemi yapılabilir. Bunun için aşağıda ki adımları takip etmeniz yeterli olacaktır.

  • İlk olarak e-devlet şifrenizi PTT üzerinden almalı ve aktif hale getirmelisiniz,
  • Ardından sorgulama yapılması istenen belediye tercih edilmelidir. 
  • Belediye hizmetleri içerisinden “Arsa Metrekare Birim Değeri Sorgulama” sekmesine tıklamanız gerekiyor.
  • Açılacak sayfada mahalle, cadde-sokak, yıl tercihi yapılarak sorgulama yapılır.
  • Hangi yılda o arsanın rayiç bedeli ortalama metrekare olarak ne kadar olduğunu kolayca öğrenmeniz mümkün olacaktır.

Arsa rayiç bedeli sorgulama bu sayede kolayca yapılabilir. Tabi buradan elde edilecek olan güncel piyasa değerini net bir şekilde yansıtmadığını unutmamanız gerekiyor. 

Arsa Rayiç Bedeli Hesaplama

Bir arsanın rayiç bedelini hesaplamak için diğer taşınmazlar için uygulanan sistem hesaplamaya dahil edilmektedir. Bunun için öncelikle o arsa ile aynı özelliklere sahip en az 3 arsanın metrekare satış değeri öğrenilmelidir. Bunun ardından o arsanın metrekaresi ile çarpılarak istediğiniz arsanın rayiç bedelini öğrenmeniz mümkün olacaktır. 

  • Arsa rayiç bedeli için öncelikle o bölgede bulunan üç arsanın değerleri öğrenilmelidir,
  • Bu arsaların fiyatları metrekare cinsinden bölünmeli ve 1 metrekare arsanın değeri ortaya çıkarılmalıdır. 
  • Bu ortalama ile elde edilen değer ile hesaplama yapılacak arsanın metrekaresi çarpılmaktadır. 
  • Bu sayede merak edilen arsanın rayiç bedeli net bir şekilde ortaya çıkarılmış olacaktır. 

Arsa Rayiç Bedelini Neler Etkilemektedir?

Bir arsanın rayiç bedelini birçok etken belirlemektedir. Bu sebeple genel olarak belirlenmiş kabul gören bir hesaplama yoktur. Arsanın değerini etkileyen etmenler arasında arsanın bulunduğu konum, arsanın yapısal durumu, o bölgede arsalara veya konutlara olan arz ve talep dengesi, ulaşımın nasıl olduğu, etrafında spor salonu, güvenlik, otopark bulunup bulunmadığı gibi birçok etken vardır.

En önemlisi de arsanın manzarası merak edilen konulardan bir tanesidir. Tüm bunlar arsanın rayiç bedeli veya değerlendirilmesi yapılırken dikkat edilmesi gereken başlıca noktalar arasında yer almaktadır. Sizlerde bunlara dikkat ederek arsa rayiç bedelinin nasıl hesaplandığını anlayabilirsiniz.

Son Eklenen Yazılar

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

Kullanılması gereken tüm malzemeleri fabrika tarafından üretilmekte olan ev tiplerinden imarsı...

13.10.2023
Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Daha rahat kullanımı ve de kullanışlı olması ile müstakil ev tercih etmek için nedenler pek ço...

13.10.2023
Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsaların birbirinden farklı özellikleri bulunmaktadır. Arsa yatırımı yaparken beklentilerini...

13.10.2023
İletişim Formu

SİZİ ARAYALIM

Formu doldurun, size özel avantajlarla YENİ BİR HAYATA GEÇİN

+90
0850 305 33 69
0216 606 65 54