Arsa Kredisi Nasıl Alınır? Arsa Kredisi Hesaplama

Üzerinde imar yapılabilme izni olan toprak parçalarına arsa adı verilir. Bu sebeple bir tarlaya göre arsaların değeri daha yüksektir. Çünkü üzerinde yerleşim alanı inşa etme imkanı vardır. Tabi bir arsa sahibi olabilmek için çok yüksek bir bedel ödemeniz gerekebilir. Tercih edilen noktaya göre bu bedelde değişiklik olabilir.

Burada önemli olan nokta tercihin en doğru şekilde yapılabilmesidir. Arsa almak isteyen insanlar öncelikle birikim yapmalıdır. Ancak istedikleri arsayı alacak birikimi yapmak mümkün değilse tercihlerini bir kredi çekmekten yana kullanabilirler. Arsa kredisi bu noktada sizin karşınıza çıkacak olan bir seçenektir. Burada önemli olan nokta sizlerin en uygun krediyi bulmanız için tüm kredileri öğrenmenizden geçiyor. 

Arsa Kredisi Nedir?

Arsa kredisi, kısaca herhangi bir noktada bulunan arsayı satın alabilmek için kullanılan kredi türüne verilen isimdir. Bu kredi ile amaçlanan insanların satın almak istedikleri arsa için gerekli bedelin onlara sunulmasını sağlamak olacaktır. Bu kredi genelde konut kredisi ile benzerliği ile dikkat çeker. Çünkü iki kredi türü de bankalar tarafından taşınmaz mallar için verilir. O nedenle bu krediler arasında ciddi benzerlikler karşınıza çıkacaktır. 

Arsa Kredisi Nasıl Hesaplanır? 

Arsa kredisi almaya karar vermeden önce bu kredinin nasıl hesaplandığını öğrenmeniz gerekiyor. Diğer kredi türleri ile hesaplanma konusunda çok fark yoktur. Kredi tutarı, faiz oranı, vade sayısı ve uygulanacak vergi oranları bir araya getirilerek hesaplama yapılır. İlk yapılması gereken işlem aylık ödenecek miktarın hesaplanması olacaktır. 

Bunun ardından her ay içinde kalan anapara ile faiz ekleme işlemi yapılacaktır. Bunların yanında banka sigortası, muamele vergisi, KKDF fonu gibi eklemelerde yapılacaktır. Bunları daha net anlamak için açıklamalarını ve ardından formülüne bakmanız iyi olacaktır.

  • Ana Para: Kredi Miktarı
  • Vade: Ödenecek süre sayısı
  • Faiz: Faiz Oranı

Arsa Kredisi Hesaplama Formülü:

  • Toplam Maliyet = Ana Para + ( Anapara*%3)
  • Aylık taksit: Toplam maliyet/Vade Sayısı

Hesaplama işlemi bu bilgiler ile rahatça yapılacaktır. Ancak merak edilmemesi gereken en önemli nokta bankalar bu konuda size genelde çok hızlı bir şekilde hesap yapma ve kredi kullanma imkanı sunacaktır. 

Arsa Kredisi Faiz Oranları Nelerdir?

Arsa kredisi almadan önce bilinmesi gereken en önemli nokta bankaların bu kredi için sunmuş olduğu kredi oranları olacaktır. Öncelikle bu kredi türü için 2022 yılında uygulanan maksimum vade sayısı 120 ay olarak belirlenmiştir. Her banka diğer kredilerde olduğu gibi ağırlıklı hizmetlerine göre bu krediye farklı faiz oranları uygulayarak sunmayı tercih ediyor. Yine de faiz oranının belirlenmesi için bazı noktalara önem vermek gerekiyor.

  • Enflasyon, 
  • Kredisi Arz-Talep Dengesi,
  • Merkez Bankası Faiz Politikası
  • Banka Mevduat Maliyetleri

Bu detaylar bankaların sunduğu arsa kredisi oranları için uygulanacak olan faiz oranlarının netleşmesine imkan tanıyacaktır. 2022 yılında arsa değerine göre bankaların sundukları bazı arsa kredisi faiz oranları aşağıda ki gibidir.

  • Ziraat Bankası – Arsa Değerinin %50’si – Faiz Oranı %1,57
  • Vakıf Katılım – Maksimum 60 ay vade – Faiz Oranı %1,99
  • TEB – Arsa Değerinin %60’ı – Faiz Oranı %1,76
  • Ziraat Katılım – Arsa Değerinin %50’si – Faiz Oranı %1,54

Faizsiz Sunulan Arsa Kredisi Var mıdır?

İnsanların en çok merak ettikleri noktaların başında faizsiz bir şekilde arsa kredisi alıp alamayacakları geliyor. Günümüzde giderek popüler hale gelen islami bankalar yani katılım bankaları tarafından bunu tercih etmek önemlidir. Ancak bu bankalar faiz almasalar da kar payı almayı tercih ediyorlar. Bunu tercih etmeden önce uygulanacak kar payı oranı ile başka bir bankadan alacağınız arsa kredisi faiz oranını oranlamayı yapmanız doğru olacaktır. Bu sayede doğru tercihi yapmanız mümkün olur. 

Arsa Kredisi Vade Sayıları Değişir mi? 

Diğer kredi türlerinde olduğu gibi arsa kredisi vade sayısı da bankalara göre değişiklik olabiliyor. Ancak bu konuda son kararı BDDK vermektedir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu bu konuda açıklama yapmaktadır. 2022 yılı itibariyle arsa kredisi en yüksek vade sayısı 120 ay olarak sunulmasına izin verilmiştir. Bankalar bu vade sayısının altında hizmet sunma hakkına sahip olsa da üstüne çıkma şansları bulunmamaktadır. 

Arsa Kredisi Başvuru Nasıl Yapılır?

Arsa kredisi almak için yapmanız gereken ilk iş başvuru olacaktır. Bunun için bir banka tercih etmeli müşteri hizmetleri, şubeler veya mobil uygulama üzerinden başvuru yapmalısınız. Tabi başvuru sonrasında veya sırasında sizden bazı belgeler istenecektir. Onları da hazır hale getirmeyi ihmal etmemelisiniz.

Arsa Kredisi Başvuru Belgeleri Nelerdir? 

Arsa kredisi almak isteyenler için aşağıda ki belgelerin hazır olması gerekiyor.

  • Arsa kredisi başvuru formu
  • Gelir belgesi
  • Varsa ek gelir belgesi
  • Kimlik belgesi
  • Alınacak olan arsanın tapu fotokopisi,
  • Bankalar tarafından istenilecek olan diğer belgeler,
  • İstenmesi halinde kefil
  • Herhangi bir fatura

Arsa Kredisi Kimler Tarafından Çekilebilir?

Arsa kredisi çekebilmek için belirli şartları sağlamanız gerekiyor. Öncelikle belgelendirme şansına sahip olduğunuz bir belgenizin olması gerekiyor. 18 yaşından büyük, 65 yaşından küçük olmanız gerekiyor. Arsa alma niyeti içerisinde olmanız bu kredisi çekebilmek için yeterli olacaktır.

Son Eklenen Yazılar

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

Kullanılması gereken tüm malzemeleri fabrika tarafından üretilmekte olan ev tiplerinden imarsı...

13.10.2023
Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Daha rahat kullanımı ve de kullanışlı olması ile müstakil ev tercih etmek için nedenler pek ço...

13.10.2023
Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsaların birbirinden farklı özellikleri bulunmaktadır. Arsa yatırımı yaparken beklentilerini...

13.10.2023
İletişim Formu

SİZİ ARAYALIM

Formu doldurun, size özel avantajlarla YENİ BİR HAYATA GEÇİN

+90
0850 305 33 69
0216 606 65 54