Arsa Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Arsa fiyatlarının belirlenmesinde farklı değişkenler devreye girer. Arsa fiyatlarında, aynı nitelikteki arazilerden çok fazla sapma olmadan hesaplama yapılması gerekir. Fiyat belirlemesinde belediyeler tarafından açıklanan rayiç tutarlar dikkate alınır. Aynı zamanda diğer arsa bedelleri de arsa fiyatlarının belirlenmesi sürecine dâhil edilir.

Arsa alırken bütçenize uygun olan bir seçeneğe yönelmenizde fayda vardır. Arsa, konut gibi hemen üzerinden kazanç elde edebileceğiniz bir yatırım değildir. Bu nedenle yüksek kredi tutarları ile borçlanarak arsa almak yerine bütçenize en uygun seçeneğe yönelebilirsiniz.

Rayiç Bedel Nedir?

Rayiç bedel, arsaların güncel bedelini ifade eden tutarlardır. İlgilendiğiniz arsanın bulunduğu bölgedeki rayiç bedelleri öğrenmek için belediyeye başvurmalısınız. Bunun yanı sıra belediyenin internet sitesinden ya da e-Devlet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. Bunun için ilgili belediyenin, e-Devlet sorgulama sayfasında yer alması gerekir.

Arsa Fiyatının Belirlenmesinde Hangi Değişkenler Dikkate Alınır?

Arsa fiyatlarının belirlenmesinde dikkate alınan değişkenler vardır. Bu değişkenler neticesinde arsayı satın almak için ödemeniz gereken tutar değişir. Aynı zamanda yıllara göre de fiyatlarda değişiklikler meydana gelebilir.

Arsa Değeri Neden Artar?

Arsa değerinin artması ve mevcut fiyatının değişmesi, bazı değişkenlere göre gerçekleşir. Bu noktada arsanın konumu önemli bir detaydır. Kamu kurumlarına yakın, merkezi bir konumda ya da kentsel dönüşüme açılacak bir bölgede bulunan arsaların değeri yükselebilir. Aynı zamanda her bölgenin bir yatırım değeri vardır. Kısıtlı sayıda kişinin bildiği ve zamanla değer artışına yol açacak sürpriz yatırımlar da söz konusu olabilir.

Değer artışına yol açan durumlardan biri de Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan değerlerdir. Bu değerler enflasyona bağlı olarak değişir ve asgari bir anlam ifade eder. Açıklanan değerlere göre satış fiyatını belirleyebilirsiniz.

Arsa Fiyatı Nasıl Hesaplanır?

Arsa fiyatı hesaplama noktasında, ilk önce birbiriyle yakın noktalarda yer alan üç arsanın rayiç bedeli öğrenilir. Bunun yanı sıra arsaların metrekaresi de hesaplama sürecine dâhil edilir. Toplam rayiç bedel bulunduktan sonra arsaların toplam metrekare değerine bölünür. Elde edilen sonuç, ilgili arsanın metrekaresi ile çarpılır. Bu sayede arsa fiyatlarının belirlenmesinde metrekare başına bir sonuç hesaplanır.

Güncel Arsa Fiyatları Ne Kadardır?

Güncel arsa fiyatları, tıpkı ev fiyatları gibi artışa geçmiştir. Bu durum, özellikle yatırım beklentisi yüksek olan bölgelerde söz konusudur. Örneğin; havalimanı, köprü, okul, üniversite gibi yatırımların yapılacağı bölgelerde bulunan arsalar son yıllarda değer kazanmıştır. Bunun yanı sıra doğal yaşama yönelik artan talep ve insanların kendi sebze-meyvelerini yetiştirme arzusu yeşilin yoğun olduğu bölgelerde arsa fiyatlarını artırmaktadır. Örneğin, aşağıdaki tabloda Kocaeli ve Sakarya’nın bazı bölgelerinde fiyatların nasıl arttığını görebilirsiniz.

Bölge

2013 Fiyat(m2/TL)

2020 Fiyat(m2/TL)

2021 Fiyat(m2/TL)

Gebze Pelitli

200-275

400-550

500-800

Gebze Tavşanlı

100-150

250-350

300-450

Dilovası Çerkeşli

100-150

250-350

300-400

Dilovası Demirciler

100-150

250-350

300-400

Körfez Belen

40-60

100-150

100-150

Sakarya Sapanca Alandüzü

500-600

1500-2000

2000-2500

Tabloda görüldüğü üzere fiyatlar her geçen gün daha da fazla artmaktadır. Bazı bölgeler sanayi yatırımları bazıları ise konut yatırımı için elverişlidir.

Arsa Yatırımı İle Yüksek Kazanç Elde Edebilir miyim?

Arsa yatırımı ile yüksek kazanç elde etmek mümkündür. Bu noktada yatırımın doğru bölgeden yapılması ve gelişim potansiyelinin iyi değerlendirilmesi gerekir. Değeri artan yatırımlar sizin için her zaman kazanç anlamına gelir. Arsa yatırımında bazen şans da devreye girebilir. Öylesine aldığınız bir arsa yıllar sonra aniden yüksek bir değere ulaşabilir. Fakat her zaman böyle bir durumla karşılaşmanız mümkün olmadığı için yatırımlarınızı sağlam temellere oturtmanızda fayda vardır. Yeni arsa fiyatlarının belirlenmesi gibi süreçleri takip etmek bu noktada fayda sağlar.

Son Eklenen Yazılar

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

Kullanılması gereken tüm malzemeleri fabrika tarafından üretilmekte olan ev tiplerinden imarsı...

13.10.2023
Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Daha rahat kullanımı ve de kullanışlı olması ile müstakil ev tercih etmek için nedenler pek ço...

13.10.2023
Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsaların birbirinden farklı özellikleri bulunmaktadır. Arsa yatırımı yaparken beklentilerini...

13.10.2023
İletişim Formu

SİZİ ARAYALIM

Formu doldurun, size özel avantajlarla YENİ BİR HAYATA GEÇİN

+90
0850 305 33 69
0216 606 65 54