Arsa Fiyatları Nasıl Belirlenir? Belirleyici Etkenler

Arsa, uzun vadeli yatırım yapmak için ülkemize ve dünyanın birçok noktasında tercih edilen toprak parçalarına verilen isimdir. İmar izni olan bu yapı alanları bulundukları alana göre değerleri farklılık göstermektedir. Paris’te bulunan bir arsa ile Konya’da bulunan bir arsanın değerleri birbirinden çok farklıdır.

Temelde bu iki alanda  birer toprak parçasıdır. Ancak o iki şehir arasında ki ekonomik büyüklük bu iki toprak parçasının değer olarak birbirinden çok farklı olmasına sebep olmaktadır. Genelde bakıldığında arsanın değerini belirleyen çok sayıda faktör vardır. Bu faktörleri iyi bilmek, eğer bir asa alacaksanız size büyük kolaylık sağlayacaktır.

Arsanın Fiyatını Belirleyen Önemli Faktörler

Arsa fiyatı, konum, büyüklük, olanaklar ve hizmetlere ve ulaşıma erişim dahil olmak üzere çeşitli faktörler tarafından belirlenir. Arsa fiyatını etkileyebilecek diğer bazı faktörler şunlardır:

Belirli bir arazi parçasının fiyatını belirlemek için, tüm bu faktörleri göz önünde bulundurmak ve arazinin değerini benzersiz özelliklerine ve konumuna göre değerlendirmek önemlidir. Belirli bir alandaki arazi değerleri hakkında daha ayrıntılı bilgi için bir gayrimenkul uzmanına veya değerleme uzmanına danışmak da isteyebilirsiniz.

Yapı Yapma İhtimali

Alınacak arsanın değerini belirleyen en önemli konu o alanın üzerine imar yapılıp yapılamayacağı oluyor. Bunun yanında imarın büyüklüğü, yüksekliği, çeşidi gibi birçok sebep ortaya çıkıyor. Yapının genel olarak cinsi, metrekaresi bile o arsanın değerini tek başına ortaya çıkaran noktalardan birisi olabiliyor.

Arsanın Şekli

Herkes az çok geometri bilgisine sahiptir. Genelde düzgün bir kare veya dikdörtgen geometriye sahip olan arsalar daha çok değerliyken, çephesi bozuk veya üçgen olan araziler daha düşük değerlidir. Çünkü o alanın içine bina yapmak, cephe sınırını belirlemek gibi birçok sebep zor bir durumu beraberinde getirmektedir.

Arsanın Büyüklüğü

Arsanın büyüklüğü o arsanın değerini belirleyen en önemli etkendir. Bazı arsalar tek başlarına yapı yapmaya uygun olmuyor. Ancak yan cephede bulunan arsa ile birleştirerek arsa değeri kazabiliyor. Ancak o zaman yapılacak alan en doğru tercih sebebi olarak karşınıza çıkıyor. 

Arsanın Manzarası

Arsanın manzarası yani bulunduğu konumda izlenebilen alan o arsaya değerinin çok üzerinde bir bedel biçilmesine neden olabilir. Örneğin boğazın kenarında bir arsa ile normal bir denizin kenarında ki arsanın manzaraları güzeldir. Ancak birisinde İstanbul’un karşı kıyısını seyredebilir birisinde sadece denizi seyredebilirsiniz.

Arsanın Şehre Olan Mesafesi

Günümüzde belediyeler büyüdükçe alanlarına gelen noktaların imar izni verilmesi de artıyor. Buralarda arsa bulunuyor olsa da bu alanların şehre olan mesafesi, ana yola olan mesafesi gibi birçok nokta ile kullanılacak olan yolun kalitesi o arsanın bedelini etkileyen sebeplerin başında gelmektedir.

Sosyal Tesislere Olan Uzaklık

İnsanların modern zamanda hayatlarını geçirmeleri için belirli alanlara ihtiyacı bulunuyor. Okul, hastane, eczane, pazaryeri, ibadethane gibi alanlar bu açıdan önemlidir. Alınacak olan arsanın etrafında bu tür yerlerin olması o arsanın değeri açısından önemlidir.

Arsanın Şehre Olan Uzaklığı

Şehrin merkezi her zaman hayatın en canlı olduğu noktalardır. İnsanlar ne kadar uzakta yaşasalar ister istemez bu noktaya gelmek isterler. Bir arsanın şehrin en canlı noktasına yani merkezine olan uzaklığı o arsanın değerinin anlaşılması açısından çok kritik bir önem arz etmektedir.

Arsanın Alt Yapı Kalitesi ve İmkanları

Bir arsanın yaşanabilir bir nokta olabilmesi için altyapı olarak gelişmiş olması gerekiyor. Elektrik, su, kanalizasyon, doğalgaz, internet gibi sağlanan altyapılara çok yakın olması gerekiyor. Kısaca teknik anlamda belediyeler ve diğer kurumlar tarafından verilen hizmetlerin yeterli olması gerekiyor. Ancak uzak mesafeli arsalarda bu hizmetlerin birçoğuna ulaşmak neredeyse imkansızdır.

Arsanın Değeri İçin Genel Değerlendirme Nasıl Yapılır?

Metrekare hesaplama için genelde devreye birçok faktör giriyor. Bir arsanın genel olarak değerini belirlemek için birçok şehirde arsanın değerinin %50’si değerinde yapı yapma imkanı sunulmaktadır. Arsanın bulunduğu yaşama alanı, denize uzaklığı, etrafında ki yapılar, AVM, sosyal hizmet noktaları gibi birçok alana uzaklığı da değerini belirleme konusunda ilgi çekici işlemlerdir.

Bunların yanında eğitim tesisleri, ticari alanlar, spor tesisleri, akaryakıt istasyonları da bunun için önemlidir. Bir arsa üzerinde yapı yapma ihtimalini en çok etkileyen noktaların başında %15 ile altyapı gelmektedir. Bu arsanın orada ciddi bir yaşam alanı oluşturulması için yeterli birçok etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Sağlık, sosyal, merkez, arsanın düzgün bir geometriye sahip olması alanın değerini %25 oranında etkilemektedir.

Yaşamak istediğiniz farklı bir şehirden arsa almak istiyorsanız bu konuda ciddi araştırmalar yapmanız gerekiyor. Bir ev almak yerine arsa almak hem uzun vadede yatırım yapmanıza hem de kendi yaşam alanınızı kendi isteğinize göre inşa etmeniz konusunda size yardımcı olacaktır. Bu konuda bilginiz yoksa güvenilir bir emlak danışmanından bilgi almanız sizler açısından önemlidir. 

Son Eklenen Yazılar

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

İmarsız Arsaya Çelik Ev Yapılır Mı?

Kullanılması gereken tüm malzemeleri fabrika tarafından üretilmekte olan ev tiplerinden imarsı...

13.10.2023
Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Müstakil Ev Tercih Etmek İçin 8 Neden

Daha rahat kullanımı ve de kullanışlı olması ile müstakil ev tercih etmek için nedenler pek ço...

13.10.2023
Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsa Yatırımında İdeal Bekleme Süresi Nedir?

Arsaların birbirinden farklı özellikleri bulunmaktadır. Arsa yatırımı yaparken beklentilerini...

13.10.2023
İletişim Formu

SİZİ ARAYALIM

Formu doldurun, size özel avantajlarla YENİ BİR HAYATA GEÇİN

+90
0850 305 33 69
0216 606 65 54